Kapper Piet Stevens zit nog niet met de handen in 't haar en blijft nog vechten voor een eigen plek voor de jeugd in Soesterberg.
Kapper Piet Stevens zit nog niet met de handen in 't haar en blijft nog vechten voor een eigen plek voor de jeugd in Soesterberg. Eempers

Piet Stevens blijft vechten voor jeugdplek Soesterberg

29 december 2019 om 11:00 Maatschappelijk

SOESTERBERG 2019 had het jaar moeten worden van de opening van een skatebaan in Soesterberg, maar die kwam er niet. Eigenlijk had het in 2018 al zover moeten zijn, maar ook toen het werd niks. Dan moet het maar in 2020 gebeuren, vindt de initiatiefnemer, kapper Piet Stevens.

Jan van Steendelaar

Al hebben zijn pogingen tot nu toe niets uitgehaald, zijn vechtersmentaliteit - erfenis uit de tijd dat hij nog aan vechtsporten deed, jiujitsu, judo, aikido - heeft ervoor gezorgd dat hij nog niet opgeeft. Nu de gemeente plotseling heeft aangekondigd van plan te zijn kjoeps te bouwen, een overdekte plek waar de jeugd elkaar kan ontmoeten, heeft Stevens opnieuw moed gekregen om weer wat houtblokken op het smeulend vuurtje te gooien, zoals hij zegt. Zijn doel is nog steeds om ergens in het dorp een plek te realiseren voor de oudere jeugd van Soesterberg om te chillen, te skateboarden en te skeeleren.

In zijn contact met jongeren kreeg hij steeds te horen dat er na het verdwijnen van het dorpshuis en het evenemententerrein voor jongeren van 15 tot 20 jaar, eigenlijk geen plek meer is waar ze terecht kunnen. Als ze eens skeeleren en skaten op bijvoorbeeld parkeerplaatsen worden ze steeds weggestuurd. ,,Dan is de jeugd ineens lastig," zegt Stevens.

Hij pikte het signaal op, ging met een paar jongens in gesprek en daarna met ambtenaren, raadsleden, wethouders en de burgemeester. De jongeren waren enthousiast over zijn plan voor het realiseren van een halfpipe en een skate- en skeelerbaan.

VERTROUWEN Maar nu, bijna drie jaar later, gevraagd naar wat hij heeft bereikt, is zijn antwoord kort: ,,Niks." Hij heeft gesprekken gehad met vertegenwoordigers van de gemeente, maar het is bij praten gebleven. ,,Mijn vertrouwen in de politiek is mede daardoor nihil," zegt Stevens.

Over het burgerinitiatief is volgens hem de houding van de gemeente: we denken mee, we ondersteunen en faciliteren, maar laten het initiatief over aan de indieners van het plan. ,,Dat zijn andere woorden voor: wij doen er niets aan. Dat klopt ook: we hebben jarenlang gevochten tegen de bierkaai en zijn geen millimeter opgeschoten."

ONTSLUITINGSWEG Samen met enthousiaste jongeren, Pieter Kruiver en Max Bressers, bracht hij enkele locaties in beeld. ,,Maar die werden om verschillende redenen allemaal afgewezen." Eén ervan is het doodlopende stuk tussen de Banningstraat en het Cenakel. ,,Maar daar moet een ontsluitingsweg komen voor de Oude Tempel. Dat zegt nog niemand, maar dat gaat wel gebeuren", zegt hij.

'STIEKEM' Stevens heeft in de loop van de tijd voor zijn gevoel niet meer medewerking te krijgen dan positieve reacties voor zijn burgerinitiatief voor niet georganiseerde sport. Nadat Pieter Kluiver al eerder afhaakte, gaf ook Bressers er door tijdgebrek vanwege zijn studie er de brui aan. Stevens houdt nog vol. ,,Jongeren moeten een plek hebben waar ze stiekem iets kunnen doen zoals wij vroeger ook deden. Ook wij hebben de ruimte nodig gehad om volwassen te worden. Je kunt honderd keer tegen een kind zeggen: niet aan de kachel komen, want die is heet, maar als-ie z'n jatten nog nooit gebrand heeft, weet hij niet wat dat inhoudt."

WEINIG PLEK Soesterberg groeit, maar zonder voorzieningen voor de jeugd. ,,Het gevoel in Soesterberg is: Soest moet groter worden, daar is te weinig plek voor woningbouw maar in Soesterberg is nog ruimte. Maar voor jong volwassenen is hier niks te vinden. Zelfs speelplaatsen voor kleine kinderen worden opgeofferd aan woningbouw."

HANDTEKENINGEN Toch geeft hij nog niet op. ,,Niet omdat ik zelf ga skaten, maar omdat ik vind dat het dorp dit nodig heeft. Ik ben wel bezig gebleven, maar reacties blijven uit. Ik wacht bijvoorbeeld nog steeds op een verslag van het gesprek, pakweg anderhalf jaar geleden, met de wethouder en twee ambtenaren. De afspraak was toen dat gekeken zou worden naar waar we wel een plek voor de jeugd kunnen vinden." Het staat voor Stevens vast dat er behoefte aan is. Dat bewijzen de 150 handtekeningen die hij heeft opgehaald. ,,Maar met enkel die handtekeningen kan de gemeente niets, want het voldoet niet aan de eis van naam, adres en woonplaats."

GEEN VUIST Ondanks alle tegenslagen en de wetenschap dat Soesterberg binnen de gemeenteraad geen vuist kan maken, geeft Stevens niet op. Al heeft hij wel bijna het punt bereikt dat hij vindt dat hij niet langer tegen windmolens moet blijven vechten. Nu komen er hufterproof kjoeps waarover de gemeente met jongeren afspraken gaat maken over het gebruik ervan.

,,Met welke jongeren dan?" vraagt hij zich af. En: ,,Als er een plek is voor zo'n kjoep, dan ie die er ook voor een skatepark," zegt Stevens, al is dat alleen maar een aanduiding ,,omdat het een naam moet hebben." De kjoep is misschien de eerste stap naar resultaat voor de initiatiefnemers van mei 2017!

advertentie
advertentie