Afbeelding
Eempers

Minister schrijft wenskaart voor militairen op missie

21 december 2019 om 13:08 Maatschappelijk

SOESTERBERG Terwijl het aantal poststukken in Nederland de laatste tien jaar met ongeveer tien procent per jaar is afgenomen tot dagelijks 8,7 miljoen, neemt de militaire post juist toe. Dit vertelde Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer zaterdag tijdens Stay Safe.

Jan van Steendelaar

Voor de officiële start van deze kaartenschrijfactie voor militairen op missie in het buitenland was minister van defensie Ank Bijleveld naar Soesterberg gekomen en uiteraard schreef ook zij een kaartje. Stay Safe wordt dit jaar voor het vijfde achtereenvolgende jaar gehouden op initiatief van Carla Marcus, medewerker communicatie van het Nationaal Militair Museum. Zij werd daarvoor door de minister en de Commandant der Strijdkrachten in het zonnetje gezet. Dat gebeurde in de feestelijk in kerstsfeer versierde hangaar 8 van het museum, dat dit jaar vijf jaar bestaat en tot nu toe 1,75 miljoen bezoekers heeft ontvangen.

In de hangaar verzorgde een gezelschap veteranen de muzikale omlijsting, konden kinderen met de kerstman op de foto.

Voor de aftrap van Stay Sase waren familieleden van militairen op missie bij elkaar gekomen om voor hen een nieuwjaarswens te schrijven of te kleuren. Onder hen ook leerlingen van basisscholen uit Uddel en Leiderdorp die in het kader van het scholenproject Vrede kaarten hadden geschreven en deze kwamen aanbieden.

Minister Bijleveld noemde het belangrijk om contact te houden met militairen die in het buitenland werkzaam zijn voor onze vrijheid en veiligheid. Zij sprak met militairen die op missie zijn geweest of (weer) gaan en familieleden en kinderen van uitgezonden militairen. Zij kreeg te horen dat vooral de eerste week na hun vertrek moeilijk is voor de achterblijvers en men soms boos is, maar dat langzamerhand de trots op hun werk overheerst.

In de hangaar verzorgde een gezelschap veteranen de muzikale omlijsting, konden kinderen na het schrijven of kleuren van kaartjes die na aanbieding aan de minister en de commandant direct met de post mee konden, op de foto met de kerstman en buiten in winterse sfeer marshmellows roosteren.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie