Kerstsfeer in De Rank bij de Keezen-avond. ,,Het is wat levendiger dan tijdens de bridgeavonden.
Kerstsfeer in De Rank bij de Keezen-avond. ,,Het is wat levendiger dan tijdens de bridgeavonden." Peter Beijer

Saamhorigheid troef bij Kerstkeezen

19 december 2019 om 07:20 Activiteiten

SOEST De Rank stroomt langzaam maar zeker vol met Keezen-liefhebbers. Het spelletje dat zij deze woensdagavond in De Rank gaan spelen oogt als een ouderwets potje 'Mens-erger-je-niet' maar de details zijn wezenlijk anders. Het kaartspelen 'pesten' vervangt de dobbelsteen en met tactisch spel kunnen tegenstanders 'schaakmat' gezet worden. Wat overheerst is de gezelligheid.

Peter Beijer

Arno Grift zit samen met zwager Marko Kok achter een tafel waar de tafelnummers worden uitgereikt. De beide Soesters ontvangen elke deelnemer met hartelijk enthousiasme. ,,Wat leuk dat je er bent!" Grift slaat met zijn stevige hand op de schouder van een man en geeft diens vrouw een zoen op de wang. ,,Staat je prima die kerstmuts", complimenteert Grift de vrouw. Het gaat vanavond om de saamhorigheid en gezelligheid, dat is wel duidelijk. Arno Grift: ,,Gijs van den Akker startte met de Keezen-toernooien en heeft Marko en mij erbij gehaald om met de organisatie te helpen."

Grift heeft het druk, samen met Kok heeft hij letterlijk de laatste lootjes verkocht. ,,Alle achthonderd zijn weg. De netto-opbrengst hiervan reserveren wij voor Hospice De Luwte. In 2020 doen wij nog een aantal Keezen-avonden, met loterij voor dit goede doel.

Lorette en Gerard van Dorresteijn verheugen zich op het keezen. Lorette. ,,We hebben zo veel plezier gehad de vorige keer. Bij klaverjassen komt het mes wel eens op tafel, maar daar is hier geen sprake van." Gerard: ,,Het mooie is dat al die deelnemers elkaar kennen, ha, ha, iedereen kust elkaar. In dat stadium zitten wij nog niet. Bij de vorige editie zaten wij in de laatste ronde aan tafel 1. Pas later hadden wij door dat dit de finaletafel was en dat wij om de hoofdprijs speelden. Je raadt het al, wij werden tweede."

Voordat het startschot gegeven wordt voor de eerste van drie rondjes Keezen krijgt Gijs van den Akker het woord. De Soester is blij dat hij er weer bij mag zijn, na een voor hem heftige periode. Ontroering in de zaal wanneer Van den Akker de aanwezigen bedankt voor de lieve woordjes. De emoties dragen bij aan de 'feelgood-sfeer' in De Rank. Arno Grift: ,,Dit evenement is Gijs zijn kindje, mooi dat hij hier bij kan zijn."

De pestkaarten worden geschud en pionnetjes worden door de 72 deelnemers gezet. De muziek staat op standje gezellig. Jan van der Meij van De Rank vertelt tussen het tappen van een aantal pilsjes: ,,Keezen is een soort denksport, maar het is niet te vergelijken met de bridgers die hier ook spelen. Dan hoor je een speld vallen en staat de muziek uit. Dit is wat levendiger."

Na drie ronden van vijftig minuten zit het er op. De eerste prijs (mand met inhoud) gaat naar Keezteam Spakenburg. Alle deelnemers ontvangen een feeststol.

advertentie
advertentie