Afbeelding
Gemeente Soest

Gemeente presenteert publieksboekje midden steentijd opgraving

28 februari 2018 om 15:13 lokaal

SOEST Er was veel belangstelling voor de midden steentijd opgraving in 2015. De opgraving op de plek waar nu de Jan Wolkershof is, leerde ons nieuwe dingen over de geschiedenis van Soest. Nu de onderzoeken op z'n eind lopen, geeft de gemeente hierover een boekje uit. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de boekpresentatie op woensdagavond 14 maart.

Belangstellenden zijn van harte welkom voor de presentatie van het boekje 'Soest in de midden steentijd' op woensdag 14 maart om 19.30 uur in het gemeentehuis. Wethouder Janne Pijnenborg reikt het eerste exemplaar van het boekje uit aan één van de nieuwe bewoners van de Jan Wolkershof. Mensen die bij de boekpresentatie willen zijn, kunnen zich tot en met zondag 11 maart aanmelden op www.aanmeldenbijsoest.nl/boekje

Wethouder Pijnenborg is enthousiast over de historische ontdekkingen. ,,Wat vooraf een 'standaard' opgraving leek – nodig om woningen te kunnen bouwen – levert heel nieuwe informatie op over het leven in de midden steentijd. 10.000 jaar terug woonden er al mensen in Soest. We dachten altijd dat de jager-verzamelaars uit die tijd rond trokken. Maar in Soest bleven ze langer hangen. Deze Soester steentijd-mensen woonden anders, aten anders en leefden anders. Dat ontdekten de archeologen vlak voor kerst 2015 in het zand onder een oud-korfbalveld."

Na afloop van de opgraving in 2015 hebben de archeologen tal van onderzoeken uitgevoerd. Een deel van die onderzoeken loopt nog omdat er zo ontzettend veel vuursteen is gevonden. Maar de hoofdlijnen zijn inmiddels duidelijk.

Uiteindelijk komt er een dik wetenschappelijk rapport over het archeologisch onderzoek. Omdat er vanuit de Soester samenleving veel belangstelling was voor de opgraving, wilde wethouder Janne Pijnenborg naast het wetenschappelijk rapport ook een boekje voor publiek maken. "Dit boekje laat met fraaie illustraties zien wat de wetenschappelijke ontdekkingen ons vertellen over het leven in Soest in de midden steentijd."

Voor alle aanwezigen ligt er kosteloos een boekje klaar. Ze kunnen 14 maart na de presentatie een exemplaar mee naar huis nemen. Mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij de presentatie maar wel belangstelling hebben voor een boekje, kunnen na 14 maart een exemplaar ophalen bij de receptie in het gemeentehuis.

advertentie
advertentie