Afbeelding
Archief BDUmedia

Soest start met vervanging verlichting

28 februari 2018 om 12:08 lokaal

SOEST Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat nieuwe en bestaande lantaarnpalen in Soest vanaf 2018 LED lampen krijgen. De eerste LED armaturen worden begin april geplaatst langs de Koningsweg op het gedeelte vanaf de spoorwegovergang Ossendamweg tot aan de Varenstraat.

Met de nieuwe LED verlichting wordt het straks ook mogelijk om het licht statisch te dimmen. Dit betekent dat gedurende vaste tijdstippen het verlichtingsniveau wordt verlaagd. Naast een besparing op energie wordt ook de lichtbelasting in wijken/straten hiermee gereduceerd. Hierbij verliezen we uiteraard niet de geldende norm en de sociale- en verkeersveiligheid uit het oog.

Wethouder Jannelies van Berkel: ,,Ik ben heel blij dat we ons areaal aan lantaarnpalen weer helemaal op orde kunnen brengen. Dat gaan we op een uiterst duurzame manier doen en ook nog eens zonder daar extra geld aan uit te geven. Ook met de openbare verlichting timmert Soest ambitieus aan de weg."

AANBESTEDING Dat het geen extra geld kost, komt door de Europese aanbesteding. Deze is bijna afgerond en naar verwachting is ZIUT ook de komende drie jaar het bedrijf dat onderhoud en vervanging voor zijn rekening neemt. De aanbesteding is een samenwerking geweest met de gemeenten de Bilt en Bunnik.

GEFASEERD Uitgangspunt bij het vervangen door LED armaturen is het behalen van de afspraken in het Energieakkoord 2030. De omschakeling naar LED is binnen het huidige budget mogelijk. De vervanging vindt vanaf 2018 gefaseerd plaats en wordt uiterlijk in 2028 afgerond. Bij de fasering wordt gekeken naar de leeftijd en afschrijving van de huidige armaturen zodat kapitaalvernietiging wordt voorkomen.

advertentie
advertentie