Cees Vos: ,,Dankzij sponsoring konden we de expo over de Oranjes toch realiseren.
Cees Vos: ,,Dankzij sponsoring konden we de expo over de Oranjes toch realiseren." Jaap van den Broek

Koningshuis ook in Museum Soest

6 december 2019 om 19:52 Historie

SOEST Het Koningshuis heeft er een nieuw onderkomen bij: de gang op de eerste verdieping van Museum soest. Daar is nu een overzichtstentoonstelling over de Oranjes ingericht.

,,We hadden nog geen expo over ons Koningshuis", zegt Cees Vos van het museum aan de Steenhoffstraat. ,,We hebben een mooie hoek vrij kunnen maken voor een leuk overzicht van de Oranjes. Een aantal vitrines is gevuld met attributen. Een LCD scherm hangt aan de muur en daarop zijn doorlopend oude films te zien. Het museum heeft ook 120 prenten in een fotoscherm van de Nassau's.

Vos: ,,Verder hebben we een aantal vitrines kunnen vullen met allemaal herinneringen. We hebben ook kerst- en nieuwsjaarkaarten die Juliana en Bernhard en Beatrix en Claus jaarlijks verstuurde kunnen showen." De kaarten werden eerder als tentoongesteld tijdens de troonswisseling in 2013.

Volgens Vos is er een grote verzameling in huis. ,,We kunnen steeds een wisselend, klein gedeelte laten zien. Ook uit het Oranje museum in Buren mochten we voor een vitrine spullen lenen. We hebben zelf vitrines gebouwd en sommige vitrines hadden we nog. Een nieuwe expositie bouwen kost geld, ook al doe je alles zelf.

Daarom bood een donatie van Zuyver Samen Eten en Drinken uitkomst. ,,We mochten 30 november 300 euro in ontvangst nemen om de expositie op te bouwen. De expositie staat al en het is een blijvende. We hebben even uit onze reserve geleend om het allemaal voor elkaar te krijgen. De reserve kan nu weer aangevuld worden. We vonden het super dat Amber en Kristel deze expositie vanuit hun waterfonds wilden sponsoren. We zijn super blij met dit bedrag. Door hen konden we alle materialen aanschaffen.

,,Na de expo's van 200 jaar Koninkrijk werd alles wat we hadden op dit gebied weer opgeruimd. De leenspullen gingen terug. Regelmatig stelden bezoekers de vraag: hebben jullie niets over het Koningshuis. Wel, maar dat zat in kasten in het archief. We hebben er twee stoelen bijgezet zodat bezoekers de films rustig met een kop koffie kunnen bekijken. De expo staat net maar we hebben nu al hele leuke reacties.

advertentie
advertentie