Soest heeft een nieuwe beheerder voor de straatverlichting.
Soest heeft een nieuwe beheerder voor de straatverlichting. Lex van Lieshout

Soest hoopt te besparen op energiekosten

2 maart 2018 om 06:25 lokaal

SOEST Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de winnaar van de Europese aanbesteding, de Firma Ziut BV, de voorlopige en definitieve opdracht te gunnen om de aanleg van LED straatverlichting in Soest uit te voeren.

Martin Huizenga

Er waren vijf gegadigden. Samen met de gemeente De Bilt en Bunnik is de aanbesteding uitgevoerd. Een beoordelingsteam, begeleid door objectieve experts, vonden de combinatie prijs en kwaliteit van Ziut de beste.

AKKOORD Uitgangspunt is het Energie akkoord 2030 en het besluit om over te gaan naar LED-verlichting met 'statisch dimmen'. Doel is de openbare verlichting in een 'betrouwbare, veilige en duurzame staat' te brengen. De huidige verlichting wordt gefaseerd vervangen door nieuwe lantaarnpalen met LED armaturen.

DIMMEN Gekozen is voor de functie 'statisch dimmen'. Dat betekent dat op vaste tijden de lichtintensiteit wordt verhoogd of verlaagd. De variant 'dynamisch dimmen' heeft een ander prijskaartje. Dat reageert automatisch op verkeersintensiteit en weersomstandigheden.

Ziut bv is gevestigd in Arnhem en legde de straatverlichting van Nijmegen en Enschede aan en ook de lichten in de passage van het Rijksmuseum en tunnels in Friesland. De firma presenteert zich als 'marktvernieuwer'. De hoogte van het noodzakelijke budget vanaf 2018 kent een prognose van vier jaar. Jaarlijks wordt nu voor de oude situatie 825.000 euro gereserveerd. In de nieuwe situatie ligt het begrootte bedrag in 2018 op 524.000 oplopend in 2021 naar 604.000 euro.

Dat past dus ruim binnen het oude budget. Het budget is oplopend omdat de kapitaallasten van de vervanging gaan oplopen. De ombouw zal in 2028 klaar moeten zijn.

BEZWAAR De start is gepland op 1 maart, maar hangt nog af van een periode van 20 dagen waarin de afgewezen inschrijvers bezwaar kunnen maken. ,,Het is daarom essentieel dat deze afvallers de heldere en duidelijke argumenten van de gunning kunnen inzien", stelt het college. De hoogte van het totale gunningsbedrag is 7.715.000 euro, voor Soest, De Bilt en Bunnik samen met een contractduur van drie jaar. De verdeling kent een vast deel en een deel in verhouding van de te plaatsen lichtpalen per gemeente.

ENERGIELASTEN ,,De gezamenlijke uitbesteding van het beheer is nog niet afgerond. De energielasten dalen op termijn. In de berekening kosten, baten en dekking, zijn die niet meegenomen. Dat komt in de evaluatie over één jaar terug. De financiële effecten worden in de voorjaarsnota 2018/2019 aangegeven en 'naar verwachting naar beneden bijgesteld.'

Wethouder Jannelies van Berkel wordt gemachtigd om te tekenen in een sessie met de andere gemeenten. Als die datum na de gemeenteraadsverkiezingen valt, dan vervangt burgemeester Rob Metz haar, want de wethouder stopt na deze raadsperiode met haar bestuurlijke functie.

advertentie
advertentie