Leerkrachten wisselen het schoolbord en krijt in voor spandoeken en stiften.
Leerkrachten wisselen het schoolbord en krijt in voor spandoeken en stiften. Johan van Beek

Op tractors naar het gemeentehuis

6 november 2019 om 12:15 Onderwijs

SOEST Aaron Bijpost uit groep 3 van De Bron staat al op het Raadhuisplein. Wanneer zijn juf Simone in een stoet met collega's en spandoeken langskomt, overhandigt hij haar een envelop met inhoud. In tegenstelling tot de regering heeft Aaron wel zijn spaarpot aangesproken.

Johan van Beek

Leerkrachten van onder meer de Da Costaschool, De Egelantier en De Bron demonstreerden woensdagmorgen bij het gemeentehuis om hun eisen voor minder werkdruk (meer collega's) en hogere salarissen kracht bij te zetten. Begeleid door leerlingen op speelgoedtractors overhandigden ze wethouder Harrie Dijkhuizen een petitie.

De lokale bewindsman (ChristenUnie/SGP) kan zelf ook niet veel aan de situatie veranderen, maar beloofde zich sterk te maken voor de leerkrachten bij minister Arie Slob, toevallig ook nog een partijgenoot van hem. ,,Jullie boodschap is duidelijk, dat er wat moet gebeuren is helder", aldus Dijkhuizen. ,,Ik kan het probleem niet oplossen, maar ik vind deze actie met de tractors leuk bedacht. Jullie hebben mijn steun!"

Leerkrachten staakten woensdag en wisselden het schoolbord in voor een spandoek. 'Tob, tob, tob, het onderwijs zit in het slob', was te lezen op één ervan. Op een ander wit laken was geschreven: 'Arie Slob hé, ondersteunend personeel telt ook mee!' Of deze: 'Crisis in onderwijsland. Ons onderwijs is top, maar wie volgt ons straks op?' Ook de kinderen hadden een ludieke alternatief gevonden voor de taalles die woensdag niet doorging: 'Straks hebben wij geen juf, dat vinden wij heel suf, daarom gaan wij op een trekker, want wij balen als een stekker'.

Ongeveer veertig leerkrachten en ondersteunend personeel van de protestants-christelijke basisscholen in Soest en Soesterberg verzamelden zich na de demonstratie in het stichtingsgebouw voor een onderwijsdebat. Onder hen Simone Gros die de gulle actie van haar leerling Aaron bijzonder waardeert. Zelf staat ze nu zeven jaar voor de klas, zonder ziekteverzuim. ,,Als ik ziek zou zijn, is dat een probleem. Daar heb ik het in de klas ook over gehad. De kinderen begrijpen het."

Ze ervaart werkdruk en merkt dat ze tegenwoordig zichzelf probeert af te remmen als er nog klusjes liggen waar ze eigenlijk alleen 's avonds of in het weekeinde aan toekomt. Natuurlijk hoort ze ook opmerkingen als: jullie hebben zo vaak vakantie. Maar zelfs dan zijn leerkrachten nog school te vinden. ,,Mijn vader zei zelfs: sinds je in het onderwijs zit, begrijp ik hoe druk jullie zijn."

De nood in het onderwijs is hoog, de regering speelt er niet of nauwelijks op in. Dat is geen reclame voor het onderwijs onder jongeren die een toekomst in het onderwijs overwegen. Toch adviseert Simone hen vooral wél naar de PABO te gaan. ,,We hebben meer gepassioneerde leerkrachten nodig. Ik zou tegen ze zeggen: kom een keer kijken, het is zo leuk. De kinderen zijn zo blij. Ik sta er elke dag graag voor op."

Aaron Bijpost uit groep 3 heeft een 'salarisverhoging' meegebracht voor juf Simone van De Bron.
Op tractoren ('Dan luisteren ze misschien ook naar ons') ondersteunen de kinderen hun juffen en meesters.
Juffen. Hoe lang nog en wie volgt hen op?
Duidelijke taal van de leerkrachten op het Raadhuisplein.
'Tob, tob, tob, het onderwijs zit in het slob.'
Wethouder Harrie Dijkhuizen neemt een petitie in ontvangst. ,,Jullie hebben mijn steun!
advertentie
advertentie