Appontwikkelaar Willem Hendrik Gispen, Ylva van Bergen van BENU Apotheek en Mariska Sjollema van Buurtzorg Soest.
Appontwikkelaar Willem Hendrik Gispen, Ylva van Bergen van BENU Apotheek en Mariska Sjollema van Buurtzorg Soest. Astrid van den Hoek

App van Soester voor betere medicatieveiligheid

10 november 2019 om 07:30 Zorg

SOEST Kwetsbare ouderen die verschillende medicijnen gebruiken, vinden het vaak moeilijk om dat goed bij te houden. De thuiszorg neemt dan op een zeker moment de medicijnverstrekking over. Daarbij wordt gewerkt met papieren lijsten die de apotheek verstrekt, een arbeidsintensief systeem.

Astrid van den Hoek

Soester Willem Hendrik Gispen, werkzaam bij een bedrijf dat apps voor de zorg ontwikkelt, Marieke Keuning van BENU Apotheek Overhees en Mariska Sjollema van Buurtzorg Soest 2 besloten de krachten te bundelen om de medicijnveiligheid in Soest te verbeteren.
Team 2 van Buurtzorg is de eerste thuiszorgorganisatie in Soest die werkt met de Medicatie Controle App. Deze app vervangt de papieren medicatielijsten die de apotheek per twee weken met een medicatierol verstrekt en die thuiszorgmedewerkers steeds moeten controleren en aftekenen als ze de medicatie hadden verstrekt. ,,Het geeft veel administratieve rompslomp", zegt Mariska Sjollema van Buurtzorg. ,,Al deze papieren documentatie moet een aantal jaren bewaard worden. Daarnaast moeten we bijna dagelijks met de apotheek bellen om dingen te checken en na te vragen. En ja, papieren lijsten raken soms ook wel eens kwijt of er wordt drinken op gemorst waardoor het niet meer leesbaar is."
Dat moet toch anders kunnen, dacht Sjollema wel eens. Ook haar werkgever, de landelijke organisatie van Buurtzorg, dacht er zo over. ,,Buurtzorg was al bezig met deze app en ik heb aangegeven dat ik hier graag aan mee wil werken. Wat mij betreft geeft dit systeem extra veiligheid. Ik krijg bijvoorbeeld een melding als iets niet is afgetekend."
De Medicatie Controle App is voor landelijk gebruik ontwikkeld door Boomerweb, het bedrijf van Soester Willem Hendrik Gispen. Maar buiten de contacten met allerlei landelijke zorgorganisaties, wilde Gispen de app ook in zijn eigen woonplaats op de kaart zetten. ,,Zo kwam ik in contact met Marieke Keuning van BENU Apotheek Overhees. Met haar hebben we veel afstemming gehad over de functionaliteiten die de app zou moeten hebben om aan te sluiten bij hun praktijk. We hebben de app echt samen verder ontwikkeld."
Vlak voor de zomer is Soest als honderdste team van Buurtzorg aangesloten bij de app. Gispen: ,,Zo kwam ik in contact met Mariska en nu zijn we bezig de app nog meer te optimaliseren. Zo werkt Buurtzorg Soest voor de palliatieve zorg samen met een andere organisatie, die moet dan ook een koppeling hebben met het systeem. Samen kijken we naar hoe dat eruit moet zien en bij welke gegevens die andere organisatie wel of niet moet kunnen. Van deze 'Soester toepassing' hebben andere teams in Nederland die de app gebruiken straks ook weer profijt. Mooi om zo met ondernemende types aan de slag te gaan. Dat is het leuke van Soest: er komen drie mensen bij elkaar die zeggen: dit gaan we doen."
Keuning: ,,De drempel om ermee te beginnen is soms hoog vanwege de onbekendheid. We willen mensen overtuigen van het nut van digitale vastlegging. Een van de voordelen is dat de informatie digitaal veel eerder bij de mensen is die het moeten hebben. We hoeven bijvoorbeeld niet meer met koeriers te werken die met spoed geüpdatete lijsten naar zorgmedewerkers moeten brengen. De app is gekoppeld aan ons apothekerssysteem. Als wij een wijziging van een arts doorvoeren, is de informatie in de app meteen aangepast. Verder is er een communicatiemodule waarmee we makkelijk met de zorgmedewerkers kunnen overleggen en is er te zien wie welke wijzigingen wanneer heeft aangebracht. Het is een heel gebruiksvriendelijk systeem."

advertentie
advertentie