Afbeelding
Eempers

Mobiele unit vervangt De Linde

25 oktober 2019 om 14:11 Onderwijs

SOESTERBERG Gebouw De Linde aan de Chr. Huijgenslaan krijgt z'n oorspronkelijke bestemming van kinderdagverblijf terug, zij het voor oudere kinderen: het wordt in gebruik genomen als dependance van de naastgelegen Carolusschool. Deze kampt met een tekort aan ruimte. In overleg met de school en de huidige gebruiker, de Stichting De Linde, dorpshuis met een hart, heeft de gemeente besloten het gebouw niet langer beschikbaar te houden voor sociaal-culturele activiteiten maar het ingaande 1 januari aan de school in gebruik te geven.

Jan van Steendelaar

Dat betekent dus dat voor de gebruikers van De Linde een andere locatie gezocht moet worden. Die is volgens stichtingsvoorzitter Ton van Mil tijdens een informatiebijeenkomst voor vrijwilligers en gebruikers gevonden in de plaatsing van een mobiele unit bij de sporthal Banninghal aan de Banningstraat. Het streven is echter om binnen twee jaar een definitieve ruimte ter vervanging van De Linde te vinden, de maximale termijn dat de unit mag blijven staan. Het stichtingsbestuur is tevreden met deze oplossing omdat deze volgens Van Mil aangeeft ,,dat de gemeente de stekker er niet uittrekt."

Dat zou volgens een van de gebruikers ook niet reëel zijn geweest, niet alleen met het oog op de groei van Soesterberg door uitvoering van de woningbouwplannen, maar ook omdat Soest een verplichting heeft ten opzichte van Soesterberg en hiermee goodwill kan krijgen. Belangrijkste taak van het stichtingsbestuur is nu ,,om te voorkomen dat activiteiten waarvoor De Linde nu in gebruik is uit elkaar vallen en er eilandjes ontstaan. Onze toekomst is dat we alles bij elkaar willen houden," aldus bestuurslid Paul Klein.

HAALBAAR ,,Als er straks iets nieuws komt hopen we op een haalbare exploitatie zodat we niet ieder jaar bij de gemeente moeten aankloppen om subsidie," aldus Van Mil. Dat was in de afgelopen jaren een probleem voor het stichtingsbestuur dat met de gemeente de afspraak had dat na drie jaar de exploitatie kostendekkend zou zijn. Vorig jaar al was duidelijk dat dit niet haalbaar was. Het bestuur heeft de gemeente daarover toen geïnformeerd en dat was het begin van een serie gesprekken over de toekomst van De Linde.

Toen de mogelijkheid van huisvesting van een schoolklas in het gebouw ter sprake kwam en dit dus zou betekenen dat de grote zaal niet meer gebruikt kon worden, ,,zou het voor ons lastig worden om vast te houden aan onze visie en dan houdt het voor ons op. Er zijn andere mogelijkheden overwogen, maar die boden geen oplossing. Uiteindelijk is die gevonden in het huren van een tijdelijke unit met dezelfde ruimte als in De Linde," aldus Van Mil.

OPLOSSING Deze bij de Banninghal neerzetten is wat het stichtingsbestuur een prima oplossing omdat de gebruikers dan de mogelijkheid hebben gebruik te maken van de faciliteiten van de sporthal. In de tijd dat de unit er staat, kan gezocht worden naar een definitief onderkomen voor de sociaal-culturele activiteiten, ,,alleen weten we nu nog niet waar daarvan de voordeur zit." Er zijn hiervoor wel suggesties gedaan, maar die moeten nader bekeken worden.

Van Mil: ,,De gemeente vindt ons belangrijk en wij hebben vertrouwen in de gemeente, dus dat het goed komt, anders zouden we gestopt zijn." Wordt vervolgd.

advertentie
advertentie