Burgerinitiatief voor meer AED's

24 februari 2018 om 14:39 lokaal

SOESTERBERG Hij geeft toe dat het idealistisch is, maar Gert Lamers wil toch een poging doen om de inwoners van Soesterberg te mobiliseren om meer Automatische Externe Defibrillators (AED's) in het dorp aan te brengen. Hij is daarvoor een actie gestart om de haalbaarheid van zijn plan te peilen. Eerst rond zijn eigen woonbuurt, Egghermonde, Bloemheuvel, Wostok en een deel van Apollo, bij positieve reacties uit te breiden naar andere woonbuurten. Hij vraagt particulieren die zijn initiatief ondersteunen om een bijdrage van 7,50 euro; bedrijven zouden kunnen sponsoren.

Het idee werd geboren op een verjaardagsfeestje. Daar kwam ter sprake dat alle AED's zich in de dorpskern bevinden en bovendien op één na, aan de buitenmuur van De Drie Eiken, op locaties die op veel uren van de dag niet bereikbaar zijn en in die locaties op bij velen niet bekende of moeilijk bereikbare plekken. In de wijken zijn er echter geen AED's. Dat zou wel moeten, vindt Lamers.

Omdat de gemeente er geen budget voor heeft, zullen de buurtbewoners als zij een AED willen dus zelf het geld hiervoor (zo'n 1.600 euro per AED) bij elkaar moeten brengen. Het ontbreken van gemeentelijk beleid zette Lamers ertoe aan zelf initiatief te nemen. Hij schreef ook tien politieke partijen aan ,,in de veronderstelling dat ze er misschien iets over in hun partijprogramma zouden opnemen. Van twee heb ik antwoord gekregen, de rest reageert niet eens," terwijl toch een hartstilstand iedereen op elk moment kan overkomen. Directe hulp met een AED die helpt bij reanimeren kan dan levensreddend zijn.

Raadslid Jan Paauw wees hem op het budget dat beschikbaar is voor burgerinitiatieven, waartoe het plan van Lamers gerekend kan worden. ,,Maar ik vind het te gemakkelijk om daar direct een beroep op te doen. Ik wil graag dat de mensen zich bewust worden van het belang van een AED; dat ze zo'n apparaat in de buurt willen en daar ook iets voor over hebben. Als blijkt dat er geen belangstelling voor is, ga ik niet geforceerd proberen toch een AED te realiseren. Het initiatief moet gedragen worden, de mensen moeten zich met er z'n allen verantwoordelijk voor vinden als de overheid er niets aan doet.'' Pas als hij kan aantonen dat er belangstelling voor is maar dat hij iets tekort komt, wil hij wel een beroep doen op het budget voor burgerinitiatieven. ,,Maar niet direct want je moet een hele lijst invullen en dan vergaat je de zin al om een aanvraag te doen.''

Hij kan niet het hele dorp in z'n uppie doen, zegt hij. Daarom peilt hij in de brief eerst in eigen omgeving. Hij vraagt wie al een geldig AED-hulpverleningscertificaat heeft en in voorkomend geval hulp wil verlenen, wie bereid is een AED aan de buitenmuur van zijn woning te laten bevestigen en of iemand ideeën heeft om het initiatief gerealiseerd te krijgen. Als het lukt, dan wil hij zijn initiatief uitbreiden naar de rest van het dorp en coordinatoren vinden om het plan uit te bouwen.

Lamers benadrukt dat hij er zelf geen enkel belang bij heeft: ,,Ik handel niet in AED's, het is puur een burgerinitiatief.''

advertentie
advertentie