Anna van Dorresteijn: ,,Ik ben toch nerveus, het is geen alledaagse visite.
Anna van Dorresteijn: ,,Ik ben toch nerveus, het is geen alledaagse visite." Taalbureau Eemland

Aan tafel met koningspaar en Poolse president

23 oktober 2019 om 19:30 Mensen

SOEST President Andrzej Duda van Polen komt op 29 oktober samen met zijn vrouw Agata naar Nederland voor een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De reis van het presidentiële paar staat in het teken van de viering van 75 jaar bevrijding van Breda. Anna van Dorresteijn-Obutelewicz uit Soest is uitgenodigd voor de lunch met president en koningspaar.

Peter Beijer

'In opdracht van Hunne Majesteiten de koning en koningin', is te lezen op de officiële uitnodiging die Anna van Dorresteijn-Obutelewicz onlangs heeft ontvangen van de grootmeester van het koningspaar.
De geboren Poolse, in Soest eigenaresse van en succesvol met Taalbureau Eemland, heeft haar uitnodiging te danken aan de activiteiten die zij voor de Poolse gemeenschap in Nederland verricht. Met haar taalbureau bereikt zij veel Poolse inwoners van ons land en helpt zij hen de Nederlandse taal machtig te worden.

EERVOL De taaldocente uit Soest vindt de ontmoeting spannend en eervol: ,,Van afstand heb ik onze koning en koningin altijd hele warme en integere mensen gevonden. Ondanks dat ik in Polen ben geboren en getogen heeft de koninklijke familie een plek in mijn hart veroverd. President Duda heeft heel veel sympathie onder de Poolse bevolking en ook mijn familie is supertevreden met deze man. Het voelt als een lot uit de loterij dat ik deze mensen mag ontmoeten."

EERSTE RIJ Anna van Dorresteijn zit op de eerste rij als president Duda en zijn echtgenote aanstaande dinsdag op Paleis Noordeinde welkom worden geheten door koning Willem-Alexander. Na de inspectie van de erewacht volgt de lunch waar, naast Anna van Dorresteijn, ook koningin Máxima aanwezig is. De koning en de president houden tijdens de lunch een toespraak en vertrekken vervolgens naar Breda om daar de viering van 75 jaar bevrijding van de Brabantse stad bij te wonen. Het bezoek aan Breda start op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld.

KRIEBELS Het is een programma waar Van Dorresteijn toch wat kriebels in de buik van krijgt. ,,Hoe spreek ik de mensen aan en welke houding neem ik me aan? Hoewel ik weet dat het geen zin heeft om nerveus te zijn ben ik het toch, het is geen alledaagse visite. Ik heb een aantal instructies gehad. In de officiële uitnodiging staat een dresscode genoemd en het verzoek om de naam van mijn chauffeur door te geven. Naast de uitnodiging heb ik een toegangsbrief gehad die ik moet laten zijn in combinatie met mijn paspoort."

MIDDAGJAPON De gast voor de koninklijke en presidentiële lunch heeft haar kleding al klaar hangen voor het bezoek aan Paleis Noordeinde. ,,Ik moet een middagjapon aan, maar ik wil ook niet overdreven voor de dag komen. Het is de uitdaging om gepast en stijlvol voor de dag te komen."

advertentie
advertentie