Afbeelding
Dominique Heus

Hoge brandweeronderscheiding voor Jetty Middelkoop

6 oktober 2019 om 12:24 Mensen

SOEST Tijdens het Brandweerevent in Nijkerk van Brandweer Nederland heeft Jetty Middelkoop uit Soest het Brandweerkruis ontvangen. Zij kreeg de onderscheiding, die wordt toegekend voor zeer bijzondere verdiensten of prestaties, uit handen van voorzitter Stephan Wevers. Hij prees haar vooral om haar verbindende vermogen.

Jan van Steendelaar

Jetty Middelkoop heeft volgens Wevers haar sporen meer dan verdiend als adviseur gevaarlijke stoffen (AGS). ,,Ze werkt sinds 2001 als AGS/IBGS bij brandweer Amstelveen/Amstelland en is uitgegroeid tot een belangrijke speler en vraagbaak over een grote diversiteit aan onderwerpen binnen haar vakgebied. Zij weet met haar enthousiasme, voortvarendheid en no nonsense aanpak keer op keer het verschil te maken in incidentbestrijding; in beter en veiliger optreden door brandweermensen. Het bijzondere daaraan is dat zij dat niet alleen in haar eigen regio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en de Flevopolder doet, maar ook in de rest van Nederland en zelfs in het buitenland. Zij werkt hierbij samen met brandweercollega's en met vakgenoten van andere overheidsorganisaties en commerciële bedrijven. Zij verzamelt actief informatie vanuit allerlei bronnen over nieuwe ontwikkelingen. Het delen van deze kennis en het maximaal leren van elkaar is het uitgangspunt voor haar manier van werken. Scholingen, bijscholingen, voorlichting, gesprekken aan de keukentafel en een uitgebreid archief met feiten, foto's en filmpjes – ze is van alle markten thuis. Kortom, ze is een toonbeeld van Behulpzaam, Deskundig en Daadkrachtig."

Jetty Middelkoop is twaalf jaar actief lid geweest van het Soester brandweerkorps. Toen het centraal uitrukken werd ingevoerd en zij te ver van de kazerne woont om bij alarmering op tijd te zijn, besloot zij als vrijwilliger te stoppen, ook al omdat zij door haar werkzaamheden voor andere regio's te onregelmatig beschikbaar was. Dat zij bij Soest weg moest, vindt ze nog steeds vervelend. ,,Ik was er meer veel plezier brandwacht later hoofdbrandwacht. Daar was ik happy mee. Ik mis echt het praktijkwerk. Ik was vroeger bij Amsterdam/Amstelland de AGS die het best getraind was op ademlucht omdat ik altijd bij Soest liep."

Door een verkeersongeluk bij Schoonhoven kwam zij in aanraking met de brandweer. Zij hield tot de komst van de brandweer het hoofd van een man boven water die met de auto in een sloot terecht was gekomen en pas door de brandweer bevrijd kon worden. Op de kazerne kon ze een douche nemen en bijkomen en toen sloeg de vlam over: ,,Daar dacht ik: ik wil bij de brandweer." Dat was de aanleiding om na een kijkje op de kazerne in Soest een briefje in de bus te doen met de mededeling ,,Ik brand van verlangen om bij de brandweer te gaan."

Ze had er inmiddels genoeg van om als hoofd stralingsbeschermingsdienst bij haar werkgever Defensie alleen maar met radioactieve stoffen bezig te zijn, dus toen brandweercommandant Tom Bakker haar wees op de vacature chemisch adviseur, nu adviseur gevaarlijks stoffen, solliciteerde ze in Amsterdam/Amstelland. Ze werd aangenomen ,,en heb daar de baan van m'n leven gevonden." Een baan die haar nu de hoge onderscheiding heeft opgeleverd.

advertentie
advertentie