De moeilijke keuzes van het gemeentebestuur gaat pijn doen bij inwoners en organisaties.
De moeilijke keuzes van het gemeentebestuur gaat pijn doen bij inwoners en organisaties. Lex van Lieshout ANP

Dichten van begroting raakt Soesters in de portemonnee

1 oktober 2019 om 15:37 Politiek

SOEST De gemeente staat de komende vier jaar voor de zware opgave om een structureel tekort van 2,5 miljoen euro op te vangen. Dit jaar gaapt een gat van 1,5 miljoen euro. Bezuinigen én inkomstenverhoging. Dat zijn de twee tools die het gemeentebestuur wil gebruiken om de financiële huishouding waterdicht te krijgen.

Johan van Beek

Daarbij streeft het nadrukkelijk naar evenwicht tussen lastenverzwaring en het snijden in de uitgaven. Voorbeelden: het college stelt voor om de ozb met 10 procent te verhogen. Aan de andere kant wil het college 'onderzoekjes' door externe bureaus schrappen en de balie op vrijdagmiddag (ook telefonisch) sluiten.

Soest ontkomt er niet aan om moeilijke keuzes te maken die sommige instellingen pijn zal doen en inwoners in de portemonnee gaat raken. Anders is het onmogelijk om de begroting sluitend te krijgen. Door de onroerend zakenbelasting met tien procent te verhogen (plus de trendmatige stijging van 1,4 procent), int de gemeente vanaf 2020 in één klap 950.000 euro meer. Eigenaren van woningen en andere panden draaien hier voor op. De afvalstoffenheffing wordt voor eenpersoonshuishoudens met 12 euro en voor meerpersoonshuishoudens met 13 euro opgeschroefd.

SPORT Dat is nog niet genoeg voor de gemeente om quitte te spelen. Ook de tarieven voor de sport moeten omhoog, al is eerder afgesproken dat dit op z'n vroegst in 2021 zal worden gedaan. De miljoeneninvesteringen in een nieuwe sporthal en diverse buitensportaccommodaties, met name aan de Bosstraat, gaan door.

De optie om de hondenbelasting af te schaffen, is op de lange baan geschoven. Hetzelfde geldt voor een aantal onderzoeken waarvoor externe deskundigheid zou worden ingehuurd. Zo zijn er nog meer plussen en minnen waarover de gemeenteraad volgende maand een besluit zal moeten nemen.

DEN HAAG De financieel weinig florissante situatie van de gemeente is volgens het college vooral aan de rijksoverheid te wijten. Die legt steeds meer taken op het bordje van de gemeenten, maar draait intussen wel de kraan steeds verder dichter.

TEGENVALLERS Omdat Den Haag zelf veel uitgaven uitstelt, betekent dat automatisch dat de gemeenten minder geld krijgen overgemaakt uit de residentie. Dat kan extra tegenvallers tot gevolg hebben. De Vereniging Nederlandse Gemeente probeert dat tij te keren.

JEUGDZORG Vooral op het gebied van het Sociaal Domein (met name Jeugdzorg) dekt het Rijk de gemeentelijke kosten allerminst. Het Soester college wil ten koste van alles waarborgen dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het gaat wel bekijken hoe de zorg efficiënter kan door minder uit te geven aan bedrijfsvoering. Welzijnsinstellingen kunnen dat gaan merken. Daarnaast wil de gemeente de reserve aanspreken, maar in beperkte mate. Als buffer moet er minimaal 6 miljoen euro achter de hand gehouden worden.

VANGNET ,,Daarnaast zoeken we samen met onze partners in de samenleving hard naar alternatieve en innovatieve vormen van zorg en ondersteuning om daarmee het vangnet voor kwetsbare mensen steviger te maken", aldus het college.

Er zijn meer keuzes waarlangs de gemeenteraad straks de meetlat moet leggen. Welke keuzes ook gemaakt gaan worden, pijn zal het hier en daar doen. Soest komt er overigens in vergelijking met veel andere gemeenten nog redelijk van af. Er zijn tal van voorbeelden waar de lokale tekorten alleen al op Sociaal Domein richting de tien miljoen euro en daarboven gaan.

De gemeenteraad debatteert op donderdag 31 oktober over de begrotingsvoorstellen. De besluitvorming volgt op 7 november.

advertentie
advertentie