Diederik Wieman serveert zijn Italiaanse gerechten bij de Aanschuiftafel van Soest.
Diederik Wieman serveert zijn Italiaanse gerechten bij de Aanschuiftafel van Soest. Astrid van den Hoek

Samen eten bij de Aanschuiftafel van Soest

1 oktober 2019 om 07:15 Mensen

SOEST Een avond geen zin om te koken of om alleen te eten? Of ben je nieuwsgierig naar wie er eigenlijk nog meer in je buurt of dorp woont? Of heb je gewoon zin in gezelligheid en lekker eten? Er zijn redenen genoeg te bedenken om bij Diederik Wieman over de drempel te stappen, in zijn huiskamerrestaurant. De eerste editie van de Aanschuiftafel van Soest was zondagavond.

Astrid van den Hoek

Nieuwe mensen leren kennen onder het genot van een viergangendiner: zo simpel is het concept van de Aanschuiftafel Soest. Want 'samen eten verbindt', aldus oprichter en kok Diederik Wieman. Maar voordat die verbinding ontstaat, moeten de gasten nog wel even een drempel over. Letterlijk, de drempel van een statig huis in de oude Kerkenbuurt, maar ook figuurlijk. Want zomaar aanschuiven in iemands huis en eten met mensen die je niet kent, is voor menigeen best een beetje spannend.

TWAALF PLAATSEN Voor de eerste Aanschuiftafel van Soest zijn er bij Wieman dan ook wel wat bekenden te vinden uit de straat en de vriendenkring van de Soester. Maar er zijn ook enkele voor hemzelf onbekenden die via een buurtapp, Facebook of bericht in de krant op het initiatief af zijn gekomen. Twaalf plaatsen zijn er aan de lange eettafel en Wieman en zijn (gast)vrouw Isabel prikken natuurlijk zelf ook een vorkje mee. De hele dag is Wieman al bezig geweest in de keuken met de voorbereidingen en nu is het dan zover. Hij onthult zijn Italiaanse viergangenmenu en vertelt over zijn passie voor koken en gastvrij zijn. ,,In een professionele keuken sta je enorm onder druk, daar haalde ik geen plezier meer uit. Maar ik vind koken zo ontzettend leuk, dat ik er wel iets mee wil doen en mensen blij wil maken met mijn gerechten. Dat komt allemaal samen in dit concept."

TAFELGENOTEN Wie de nog wat aarzelende kennismaking bij een glaasje Prosecco niet gezien zou hebben en een uur later binnen zou komen, zou misschien denken dat de tafelgenoten allemaal al jaren goede bekenden van elkaar zijn. Wat een glaasje wijn en een Italiaanse maaltijd al niet kunnen doen. Een open houding is echter ook een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde avond, merken de gasten op. Velen kennen het concept van bijvoorbeeld vakanties in Azië of Zuid-Europa, maar wij nuchtere Hollanders moeten vaak toch even wennen en de kat uit de boom kijken wanneer we ineens aan tafel zitten met 'vreemden'. De meeste gasten zijn dan ook met een of meerdere personen gekomen die ze al kennen. ,,Dat is natuurlijk prima", zegt kok Wieman. ,,Het is ook geen datingavond of zoiets. Maar wie met meer dan vier personen wil komen, kan beter een aparte avond boeken, want anders doet het te veel afbreuk aan het concept. Het gaat immers om nieuwe mensen ontmoeten."

VERRASSINGENIn die opzet is Wieman zeker geslaagd. Als de klok elf slagen geeft, lijken de gesprekken voor het eerst wat te verstommen. Is het al zo laat? Een voor een nemen de gasten afscheid. Wieman blikt terug op een gezellig eerste diner. De avond kende vele verrassingen. Niet alleen in de vorm van smaken ('Waar komt dat zuurtje nou ineens vandaan?') of het ontdekken van gemeenschappelijke kennissen en hobby's. Maar ook zat één van de gasten 'die geen kaas lust' heerlijk te smullen van de antipasto met romige burrata (soort mozzarella) en constateerde een andere gast verbaasd dat haar buurvrouw haar bord helemaal leeg had ('Normaal laat je altijd wat liggen!'). Wie durft nog meer de drempel over te stappen en zich te laten verrassen?

In oktober en november zijn er nog plekken vrij aan de Aanschuiftafel van Soest. Meer informatie over concept, kosten en reserveren op www.aanschuiftafel-soest.nl.

advertentie
advertentie