Het Slangenbosje tussen de Ir. Menkolaan en de Insp. Schreuderlaan: kronkelpaadjes, oude bomen, planten, dieren en waterpartijen.
Het Slangenbosje tussen de Ir. Menkolaan en de Insp. Schreuderlaan: kronkelpaadjes, oude bomen, planten, dieren en waterpartijen. Hans Veltmeijer

Slangenbosje droogt uit: Soest in actie

25 september 2019 om 07:30 Natuur en milieu

SOEST Het kleinste beschermde natuurgebied van de provincie Utrecht heeft het moeilijk. Het Slangenbosje tussen de Ir. Menkolaan en de Insp. Schreuderlaan verdroogt namelijk en behoeft onderhoud. De gemeente gaat een toekomstbestendig beheerplan maken.

Hans Veltmeijer

In de jaren zeventig dreigde al eens verdwijning van het natuurgebied door bouwplannen van gemeente en projectontwikkelaars. Die zijn gesneuveld na jarenlange protesten van natuurliefhebbers. Bouwplannen zijn er niet meer, maar er is anno 2019 bij de Werkgroep Slangenbosje wel zorg over de aantasting van het bosje. Dit initiatief van omwonenden had het Soester college van burgemeester en wethouders verzocht om het Slangenbosje aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. .

RINGSLANG Het Slangenbosje was vroeger deel van een groot landgoed. Het is nu nog een gebied van vijf hectare met kwelwater (grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt). Er zijn kronkelpaadjes, oude bomen, waterpartijen en tientallen planten en dieren. Daaronder ook reptielen, zoals de naam van het bosje al suggereert. De ringslang, de bruine en de groene kikker worden hier onder meer gesignaleerd. Ook komen er egels voor. Vogels voelen zich bijzonder thuis in het natte en dichtbegroeide terrein. Mezen, Vlaamse gaaien, vinken, de bonte specht, de ijsvogel, de sijs en de buizerd worden er allemaal aangetroffen. Maar de omgeving dreigt minder aantrekkelijk te worden voor de dieren, bomen en planten. Door de vermindering van de hoeveelheid kwelwater verdroogt het natte bosje. Hoewel vrijwilligers van de werkgroep om de twee weken op zaterdag tussen tien en elf uur de handen uit de mouwen steken, is grondig onderhoud dringend nodig.

BOMENKAP Dat beseft ook de gemeente Soest. Daarom heeft het college besloten om in 2020 een langdurig beheerplan op te stellen, met behulp van een ecoloog en in samenspraak met de werkgroep en omwonenden van het Slangenbosje. Daarvoor wordt 8000 euro uitgetrokken. Van het bosje een beschermd dorpsgezicht maken acht Soest niet nodig. Het bestemmingsplan waarin het Slangenbosje als 'bos' is aangeduid, geeft volgens burgemeester en wethouders voldoende bescherming. De status van beschermd dorpsgezicht zou geen extra bescherming bieden. De grondige opknapbeurt zou in fases uitgevoerd moeten worden en 'soms rigoureuze maatregelen vergen waarvoor draagvlak nodig is'. Onder die volgens Soest noodzakelijke maatregelen valt de kap van een aantal bomen.

De Werkgroep Slangenbosje is per brief door het college geïnformeerd dat een aanwijzing van het Slangenbosje als beschermd dorpsgezicht geen juridische waarborg geeft en dat in plaats daarvan een toekomstbestendig beheerplan wordt vastgesteld. ,,Hoewel wij blij zijn met deze gunstige ontwikkeling rijzen bij ons vele vragen. De 'ins en outs' ervan zullen we eerst gaan bestuderen", aldus de reactie van de werkgroep.

advertentie
advertentie