ANP Foto

Twee scholen in E-waste race van RMN

7 september 2019 om 11:00 Natuur en milieu

SOEST De Da Costaschool en de Prins Willem Alexanderschool doen mee aan de E-waste race van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Het gaat erom welke school de meeste afgedankte elektrische apparaten verzamelt en die zo uit de algemene afvalberg houdt.

De twee Soester scholen krijgen concurrentie van acht scholen uit Baarn, Zeist, Nieuwegein, Bunnik en IJsselstein, de vijf andere gemeenten waar RMN actief is. De race begint op 19 september en duurt vier weken. Per apparaat krijgt een school punten. De school met de meeste punten krijgt een volledig verzorgde schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam.

In Soest is de aftrap op 19 september in de Da Costaschool aan de Spoortstraat. Daar zal wethouder Nermina Kundic de leerlingen aanmoedigen en vertellen waarom de recycling van elektrische apparaten zo belangrijk is. ,,Alle materialen van een telefoon kunnen bijvoorbeeld gerecycled en opnieuw gebruikt worden. Er kan dus weer een nieuwe telefoon van gemaakt worden!" Na de officiële aftrap krijgen de leerlingen van de Da Costaschool een gastles over de schaarste van grondstoffen, het belang van recycling en uitleg over de race.

Inwoners van Soest en Soesterberg kunnen de deelnemende scholen uit Soest een handje helpen in de E-waste race. Het is niet de bedoeling dat ze zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool brengen. Ze kunnen wel hun eigen rondslingerende elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers en dvd-spelers, aanmelden op de website van de E-waste race: www.ewasterace.nl.

Op een afgesproken tijd halen de leerlingen het aangemelde apparaat dan bij de mensen thuis op. De apparaten verzamelen zij in speciale containers op hun school. Het is dan ook van belang dat het apparaat in een kliko past. RMN leegt deze containers dan weer en zorgt ervoor dat de apparaten bij de verwerker terecht komen, zodat de materialen gerecycled kunnen worden.

Doel van de is om leerlingen van basisscholen op een leuke en actieve manier meer over elektrische apparaten te laten leren. Het is leerzaam en bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland worden nog niet alle elektrische apparaten gerecycled, omdat ze niet apart worden aangeboden. Dit komt dan terecht in het restafval. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. Bovendien zorgt de E-waste Race ervoor dat recyclen leuk en gemakkelijk is. De E-waste Race in de RMN gemeenten is een initiatief van RMN en de E-waste Race.

advertentie
advertentie