Archieffoto ter illustratie. De hond op deze afbeelding heeft niets te maken met de rechtszaak over de hondengevechten, waarover in dit artikel wordt geschreven.
Archieffoto ter illustratie. De hond op deze afbeelding heeft niets te maken met de rechtszaak over de hondengevechten, waarover in dit artikel wordt geschreven. Anp

Cel en werkstraf geëist in zaak hondengevechten

27 augustus 2019 om 12:54 Overig

SOEST (JPU) Tegen een 32-jarige man uit Soest is dinsdag in de rechtbank in Amsterdam negen maanden cel geëist waarvan drie maanden voorwaardelijk. De Soester zou hondengevechten hebben georganiseerd.

Daarnaast heeft de Soester zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het bedrijfsmatig fokken van agressieve en gevaarlijke honden. Behalve zijn celstraf wil het OM dat de man een boete van 9000 euro wordt opgelegd. Dat bedrag, volgens justitie hetgeen hij heeft verdiend aan de handel in honden, zou hij dan aan de staat moeten afdragen.

WERKSTRAF Volgens het OM werkte de Soester samen zijn 33-jarige vriendin en zijn 35-jarige broer allebei uit Amersfoort. De gevechten vonden plaats in de woning van de vrouw in Amersfoort. Tegen de vriendin eiste het OM zes maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. De broer eiste het OM 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk. De broer zou ruim 12.000 euro moeten betalen. Het OM eist tegen alle verdachten een vijf jaar durend verbod om honden te fokken.

ANONIEME MELDING Ook het organiseren van die gevechten vraagt een hele organisatie, betoogden de officieren. De zaak kwam aan het rollen door een anonieme melding, inmiddels al bijna drie jaar geleden. De dag erna zou een gevecht plaatsvinden in het huis van de Amersfoortse. Die dag werden er 27 honden in beslag genomen. Een deel van de honden is afgemaakt, een deel is herplaatst. Veel honden waren er dusdanig slecht aan toe, of vertoonden zulk agressief gedrag, dat justitie geen andere mogelijkheid zag om ze te laten inslapen.

BLOEDERIG Tijdens het requisitoir liet het OM bloederige beelden van twee gevechten zien. Een van de gevechten was in de woning in Amersfoort. Op de beelden is te zien hoe honden elkaar direct aanvallen; het bloed vliegt in het rond tijdens het gevecht. Het zijn beelden die de Soester na gevechten doorstuurde. Op die beelden zijn door de officier van justitie drie verdachten herkend, waarmee hun rol in de gevechten zou vaststaan.

KENNEL De broers hadden samen een kennel in Soest. Ze verdienden, stelt justitie, veel geld met de verkoop van de honden. Het OM kan niet precies inschatten hoeveel honden de Soester heeft gefokt. Het is er van overtuigd dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan bedrijfsmatig fokken. De handelaar in honden zou steeds nestjes elders stallen. De administratie werd niet bijgehouden. In een jaar tijd verhandelde hij dertig honden. Volgens het OM vraagt de verdachte duizenden euro's voor een kampioenshond.

De verdachten voelen zich onschuldig. Ze houden veel van honden, zeggen ze steeds. De Soester keek in de rechtbank de andere kant op toen de beelden van een gevecht werden getoond.. Hun advocaten komen morgen aan het woord.

De rechtbank doet uitspraak op 21 oktober.

advertentie
advertentie