Het verdwenen Dorpsplein van Soesterberg met links op de achtergrond het ook verdwenen dorpshuis.
Het verdwenen Dorpsplein van Soesterberg met links op de achtergrond het ook verdwenen dorpshuis. Eempers

Kwestie Dorpshuis sleept zich nog steeds voort

28 augustus 2019 om 12:00 Politiek

SOESTERBERG De initiatiefgroep, tevens comité van aanbeveling, die ernaar streeft om sociaal-culturele activiteiten in Soesterberg financieel te ondersteunen, hoopt er nog steeds op de beschikking te kunnen krijgen over het geld van de Stichting Dorpshuis Soesterberg. Pogingen hiertoe zijn volgens haar tot nu toe steeds gestrand op onwil van waarnemend voorzitter Silvijn Aerden, die inmiddels naar Warmond is verhuisd.

Jan van Steendelaar

Aerden houdt vast aan besteding van het restant van het geld (zo'n 400.000 van de oorspronkelijke 830.000 euro) aan stenen voor een alternatief voor het in 2010 gesloopte dorpshuis. De initiatiefgroep daarentegen zit geen heil in het beheer van een eigen gebouw. ,,Dat gaat ook niet gebeuren", zegt Jan de Mos als lid van de initiatiefgroep. ,,De gemeente wil dat ook niet meer. We hebben dat gevraagd maar de gemeente gaat niet meer investeren in gebouwen. Ze stoot die juist af. De reden van sluiting van het dorpshuis was het exploitatietekort. Ik zie in de huidige situatie niet dat dit nu positief zou kunnen zijn."

Alle overleg met Aerden is tot nu toe vruchteloos gebleven. ,,Hij is de aanspreekbare voorzitter, iemand anders is er niet. Er is wel een tweede bestuurslid, op papier penningmeester, maar daar hebben we nooit mee aan tafel gezeten", zegt Max Vetkamp, ook lid van de initiatiefgroep. Hij vindt dat je op zeker moment tot de conclusie moet komen dat je niet anders doet dan trekken aan een dood paard. ,,Maar nu zijn we er nog niet helemaal klaar mee. De initiatiefgroep streeft een goed doel na en we weten dat er geld is om het doel te kunnen realiseren. Daarom is er op dit moment en in dit stadium waarin er sprake is van een stichting die slapend is, met een waarnemend voorzitter die alles tegenhoudt en inmiddels ook nog uit de dorpsgemeenschap is vertrokken, voor ons nog niet het punt bereikt om de handdoek in de ring te gooien."

De initiatiefgroep is teleurgesteld dat Aerden ook bij zijn vertrek uit Soesterberg het geld niet beschikbaar wil laten komen aan de Soesterbergse gemeenschap. Vetkamp: ,,Dat is ons een doorn in het oog, en ook van de gemeenschap, want daar gaat het uiteindelijk om. We willen nu met de gemeente in conclaaf gaan om de kwestie nog eens te bespreken. De gemeente kan dit toch niet helemaal, vind ik, naast zich neerleggen? De kwestie heeft ook z'n oorsprong binnen de gemeente. Het is onzin dat de gemeente geen rol heeft. Ik heb ook gezegd: jullie hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat het dorpshuis wegging en de stichting een grote zak met geld kreeg. Voor die tijd heeft de gemeente zich teruggetrokken en zijn de statuten aangepast. Dat heeft tot gevolg gehad dat de gemeente alles uit handen heeft gegeven. Was dit niet gebeurd, dan was het nooit zover gekomen."

De initiatiefgroep wil graag sociaal culturele activiteiten en evenementen in het dorp ondersteunen. die niet gebouw-gebonden zijn. ,,.Die kunnen overal plaatsvinden," zegt De Mos, ,,bijvoorbeeld in De Linde, in de sporthal of gewoon buiten. Door die te steunen, kun je proberen in een groeiend Soesterberg wat meer samenhang te creëren."

advertentie
advertentie