Trudy, Jan, Toon en Roos Hilhorst hebben passie voor Kaasboerderij De Stalenhoef en de producten die ze er maken.
Trudy, Jan, Toon en Roos Hilhorst hebben passie voor Kaasboerderij De Stalenhoef en de producten die ze er maken. Marina van Hooft

Passie op kaasboerderij De Staelenhoef

28 augustus 2019 om 07:30 Recreatie

SOEST De meesten zijn alweer teruggekeerd. De ander gaat misschien nog of kan, mag of wil niet weg. Weer iemand anders komt van elders om als toerist Soest te ontdekken. Marina van Hooft kruist hun pad. Vandaag (slot): Toon en Trudy Hilhorst van Kaasboerderij De Staelenhoef.

Marina van Hooft

De geur van verse kaas komt je tegemoet als je de landwinkel op Kaasboerderij de Staelenhoef binnenstapt. Toon en Trudie Hilhorst zijn de trotse eigenaren van de kaasboerderij aan de Birkstraat en vertellen enthousiast over de zomer op de boerderij.

,,'s Zomers is het vaak zo dat onze vaste klanten voor de landwinkel op vakantie zijn, maar daar krijg je toeristen voor in de plaats. Zo komen er bijvoorbeeld veel bezoekers die op omliggende campings verblijven of soms zelfs van het Hilton Hotel in Soestduinen. Daarnaast hebben we veel klanten uit Baarn en Amersfoort die bijvoorbeeld langskomen tijdens hun fietstocht", vertelt Trudie. Ook is het zo dat het aantal bezoekers van de boerderij erg van het weer afhangt. De boerderij is het hele jaar open, dus ze merken duidelijk verschil in het aantal bezoekers per seizoen. ,,Als het niet te warm is, maar wel lekker weer om iets te doen, is het vaak het drukst. Bij echte zomerhitte is het echter meestal rustiger, omdat iedereen dan natuurlijk op het strand ligt of de koelte opzoekt. Als het regenachtig weer is, zit het bezoekersaantal ertussenin."

Naast dat de Staelenhoef een kaasboerderij is, zijn de 'Hilhorsten' met hun landwinkel aangesloten bij de Landwinkel Coöperatie. Dit maakt het mogelijk om, naast hun eigen kaas en zuivelproducten, ook andere producten aan te bieden zoals jams, nootjes, chocola en mosterd. Omdat de boerderij het hele jaar open is, bieden zij soms ook seizoensgebonden producten in de landwinkel aan. Trudie: ,,Als het aspergetijd is, hebben we asperges in de schappen liggen die we van een andere landwinkel krijgen. Inmiddels beginnen de appels vers van de bomen te vallen dus die liggen nu ook in de winkel. We hebben wel een aantal seizoensgebonden producten, maar onze kaas van onze eigen koeien in de wei bieden we natuurlijk het hele jaar door aan!"

Toon en Trudie krijgen natuurlijk zomers veel vakantiegangers over de vloer, maar neemt dit hardwerkende stel zelf ook dagen vrij? ,,Ondanks dat het een hoop geregel is om weg te kunnen van de boerderij, lukt het ons altijd wel om een paar daagjes weg te gaan met de kinderen. Dit doen we een aantal keer per jaar als dat lukt, maar we gaan bijvoorbeeld nooit twee weken aaneengesloten weg. Dit zien we echter absoluut niet als een probleem", vertelt Toon. Als ze een paar dagen weg gaan, moeten Toon en Trudie mensen regelen om het werk van hen over te nemen. ,,Het maken van onze producten is specialistisch werk is, dus daar is niet makkelijk iemand voor te vinden. Daarnaast schakelen we vaak zzp'ers in die voor de koeien zorgen en het land onderhouden. We komen er altijd wel uit!"

Toon en Trudie runnen de boerderij voornamelijk met z'n tweeën, maar inmiddels is hun dochter Roos (15) ook op een leeftijd om af en toe mee te kunnen helpen. ,,We hebben het geluk dat onze dochter het ook heel leuk vindt om te helpen, dus zij staat veel in de winkel en dit scheelt natuurlijk ook weer voor ons. Zij liep als klein meisje al in de winkel rond en vanaf een jaar of zes begon ze ook al een beetje te helpen met dingen aanvullen bijvoorbeeld. Dat vond ze toen al ontzettend leuk om te doen, maar sinds ongeveer twee jaar staat ze nu echt in de winkel en helpt ze klanten", vertelt Trudie.

Roos is nog net zo enthousiast als vroeger. ,,Het allerleukst vind ik het contact met de klanten in de winkel. Als het druk is help ik mijn vader wel eens met yoghurt en kaas maken." Zelfs zoon Jan (10) helpt al af en toe mee op de boerderij, al is hij eerder op het land dan in het de winkel te vinden. Een écht familiebedrijf dus. De ouders van Toon zijn er bijna 50 jaar geleden mee begonnen, waarna Toon en Trudie het hebben overgenomen en nog steeds met ontzettend veel plezier runnen. ,,Natuurlijk heeft het z'n voor- en z'n nadelen, maar dat heeft iedere baan. We zijn vaak druk, maar onze kinderen zijn ook niet anders gewend. We zorgen er wel altijd voor dat we met z'n vieren ontbijten, lunchen en avondeten. Roos en Jan realiseren zich ook dat dit niet in elk gezin mogelijk is. Trudie. ,,We geven ze veel vrijheid, ook op de boerderij. Roos heeft bijvoorbeeld haar eigen paard hier staan en Jan kan in de weilanden voetballen. We vinden het alleen maar fijn dat we ze dat kunnen bieden", vult Toon aan.

Wat betreft de toekomst van de Staelenhoef, zien Toon en Trudie iets opmerkelijks. ,,We merken dat de interesse in pure producten heel erg toeneemt. Daarnaast zijn de klanten meer bezig met waar hun product vandaan komt. Waarom zou een product van zo ver weg moeten komen als het ook om de hoek bij de boer vers ligt? Daarvoor komen ze bij ons", aldus Toon. ,,Daarnaast merken we dat klanten het prettig vinden dat ze ons hier ook vragen kunnen stellen over de producten. Hoe ze zijn gemaakt, waar ze vandaan komen en wat erin zit. We merken dat dit steeds meer speelt bij onze klanten en wij vinden het heel fijn dat wij ze dat kunnen bieden", vult Trudie aan.

Op Kaasboerderij de Staelenhoef is het nooit stil. Toon en Trudie hebben een passie voor de producten die ze aanbieden. ,,We maken het product mee vanaf de koe in de wei tot aan de tevreden klant die met een lekker stuk kaas de winkel uit loopt, en daar doen we het voor." De Staelenhoef: een gezellig dagje uit en een leuke manier om meer over de productie van kaas en andere zuivelproducten te weten te komen.

De kaasboerderij aan de Birkstraat leent zich voor een (leerzaam) dagje uit.
advertentie
advertentie