Het Nederlands Jeugdorkest is op tournee en speelt op woensdag 7 augustus in Openluchttheater Cabrio.
Het Nederlands Jeugdorkest is op tournee en speelt op woensdag 7 augustus in Openluchttheater Cabrio. Marco Borgreve

Talenten jeugdorkest spelen in open lucht

3 augustus 2019 om 07:25 Muziek

SOEST Deze zomer maken de circa 75 leden van het Jeugdorkest Nederland (JON) een tournee door Tsjechië en Nederland. Samen met stervioliste Noa Wildschut brengen zij een gevarieerd programma op de podia.

De romantische klanken van het Derde Vioolconcert van Saint- Saëns, de favoriet van vele violisten, staan samen met de Vierde Symfonie van Tsjaikovski garant voor een meeslepende avond. Als extra staat het speciaal voor het Jeugdorkest Nederland gecomponeerde werk Brennendes Geheimnis – novelle voor orkest op het programma. Dit werk van de Canadees-Nederlandse Trevor Grahl gaat deze zomer in première.

In het Jeugdorkest Nederland (JON) spelen getalenteerde jongeren (14-20 jaar) afkomstig uit het gehele land. De leden zijn allen enthousiast met muziek bezig en combineren school of een opleiding met de liefde voor hun instrument. Diverse leden van het JON volgen een (voor)opleiding aan een conservatorium. Het Jeugdorkest Nederland is opgericht in 1959 en is o.l.v. dirigent Jurjen Hempel
nog altijd hét landelijk jeugdsymfonieorkest voor aanstormend muzikaal talent. Sinds dit jaar vormen het Jeugdorkest Nederland en het Nationaal Jeugdorkest samen de Nationale Jeugdorkesten Nederland: dé plek voor talentontwikkeling op topniveau! Dirigent is Jurjen Hempel.
Hij is een van de meest interessante en veelzijdige Nederlandse dirigenten van dit moment en sinds 2000 de vaste dirigent van het JON. Zijn missie is het overdragen van de liefde voor muziek aan jongeren en het ontwikkelen van hun talent.
Noa Wildschut (18) is hét jonge viooltalent van dit moment. Ze is een veelgevraagd solist die diverse gerenommeerde prijzen in de wacht sleepte en al met vele grote namen het podium deelde. Nadat ze op haar zevende debuteerde in het Concertgebouw en vanaf haar twaalfde les had aan het Conservatorium van Amsterdam, nam ze in 2016 haar eerste cd op als 'exclusive recording artist' bij Warner Classics. Momenteel studeert ze aan de Hanns Eisler Musikhochschule in Berlijn.

Woensdag 7 augustus, 20.30 uur, Openluchttheater Cabrio, Soesterbergsestraat 140, 22,00/15,00 euro.

advertentie
advertentie