Boswachter Rein Berends uit zijn zorgen tijdens de startavond.
Boswachter Rein Berends uit zijn zorgen tijdens de startavond. Caspar Huurdeman

Klankborgroep mag niet uit de school klappen

28 juli 2019 om 07:59 Politiek

BAARN Rein Berends kan er nog emotioneel om worden: 20 december 2017. De dag dat de rijksoverheid paleis Soestdijk verkocht aan de MeyerBergman Erfgoed Groep. Het bekendste paleis van Nederland, een iconisch gebouw werd afgestoten. Verkocht aan particulieren.

Berends is al tientallen jaren boswachter van Staatsbosbeheer: ,,Dat had de overheid nooit mogen doen. Het is juist een rijkstaak om het cultureel erfgoed te beheren en te beschermen. Nu zitten we in Baarn met de gevolgen en moeten we zien hoe we een oplossing vinden."

De boswachter is één van ruim vijftig mensen, die zitting hebben genomen in de klankbordgroepen. Ze gaan geluids-, verkeers- en milieurapporten lezen rondom Landgoed Soestdijk. Daaruit volgt een aanbeveling voor de gemeenteraad voor hoe de raadsleden het beste kunnen handelen bij het bestemmingsplan, dat de renovatie én de bouw van woningen en een hotel mogelijk moet maken.

Veel aanwezigen denken dat de MeyerBergman Erfgoed Groep niet de slechtste particulier is die het paleis kan beheren. Ze heeft blijk gegeven van cultuurhistorisch besef, heeft ervaren ontwikkelaars en het Westergasfabriekterrein in Amsterdam van de ondergang gered.

Buurtbewoonster Connie Brood: ,,Maar, laat de teugels niet vieren. Hou ze strak. Het blijven projectontwikkelaars die geld willen verdienen. Ze zoeken de mazen van de wet op. Ik vrees met name voor de ontwikkelingen op het Paradeterrein tegenover het paleis."

Tijdens de inspraakavonden rondom het ruimtelijke kader, het basisplan voor het landgoed, was er sprake van een gespannen, soms vijandige sfeer. De startbijeenkomst van de klankbordgroepen is veel meer ontspannen. Er wordt gelachen en geapplaudisseerd.

NEUTRAAL Om niemand voor het hoofd te stoten is uitgeweken naar Kasteel Groeneveld. Neutraal terrein, waar men eerst aan elkaar kan wennen. Pas op de avond zelf kan iedereen besluiten om wel of niet deel te nemen. Dat kan namelijk alleen wanneer je met de hand op je hart belooft dat je niet uit de school klapt over de klankgroepbijeenkomsten. Alleen de voorzitter mag met de pers praten, anders zou het zorgvuldige proces verstoord worden. Enkele deelnemers morren, maar uiteindelijk gaat iedereen akkoord.

Het is een redelijk divers gezelschap. Bijvoorbeeld Jan Meddens die jarenlang voor het concertgebouworkest werkte. ,,Best vergelijkbaar. Ook daar moet je goed rekening houden met lokale, nationale en internationale belangen. Ook moet er één balans zijn tussen ondernemen en cultuur. Je moet meegaan met de tijd en realistisch zijn." Onder de buurtbewoners zijn mensen die ook vrijwilliger zijn in het paleis, maar ook een oud-raadslid uit Son. Ongeveer de helft van de aanwezigen komt uit Soest. Niet verwonderlijk, want dat zijn de naaste buren. Voormalig VVD-raadslid Frans Colthoff zit ook in een klankbordgroep.

Het was de bedoeling om er twee te maken. Eén voor burgers en buurtbewoners en één voor organisaties. Veertig bewoners meldden zich en men wilde uiteindelijk iedereen mee laten praten, dus starten er drie klankbordgroepen.

advertentie
advertentie