Ingang van een ondergrondse gang, ingericht als onderkomen voor vleermuizen.
Ingang van een ondergrondse gang, ingericht als onderkomen voor vleermuizen. Eempers

Hoop op hangplek jeugd vervlogen

24 juli 2019 om 07:00 lokaal

SOESTERBERG Als jongeren in Soesterberg al de illusie hebben gehad dat ze een bunker op de vliegbasis Soesterberg als jeugdhonk zouden mogen gebruiken als onderkomen en als hangplek, dan is die hoop letterlijk vervlogen. In plaats van de jongeren krijgen de vleermuizen er zo'n duizend extra hangplekken.

Jan van Steendelaar

Het Utrechts Landschap creëert die nu om ze straks de winter door te helpen. Om dit plan te kunnen uitvoeren, wil het Utrechts Landschap door middel van crowdfunding een bedrag van 20.000 euro ophalen.

Een jeugdhonk komt er dus niet, want het Utrechts Landschap wil nu eenmaal geen mensen toelaten in beschermd natuurgebied. Verantwoordelijk voor de beperking in het gebruik van het gebied is niet alleen de veldleeuwerik maar straks ook de vleermuis. Om die alle ruimte te geven, wil Utrechts Landschap het aantal hangplekken uitbreiden. Dat gebeurt op verschillende manieren: bijvoorbeeld door gaten te boren en door het ophangen van speciale stenen met gaten en kieren. Daarom worden de gebouwen voor bezoekers van de vliegbasis ontoegankelijk gemaakt.

HELPEN Utrechts Landschap wil de vleermuizen helpen omdat koele, donkere plekjes met een hoge luchtvochtigheid waar de vleermuis zich thuis voelt, steeds zeldzamer worden. Dat is ook een gevolg van de verduurzaming. Bij nieuwbouw wordt isolatie aangebracht en worden gaten en kieren dichtgemaakt. Goed voor het milieu maar het betekent dat er steeds minder plek is voor vleermuizen. Leegstaande bunkers of (ijs)kelders zijn er nog wel, ook op Soesterberg, en daar maken de vleermuizen graag gebruik van. Hoewel het aantal vleermuizen steeds verder afneemt, leven op de vliegbasis verschillende soorten.

KIESKEURIG Ofschoon de gebouwen nu al aantrekkelijk zijn voor vleermuizen, kan het beter, vindt Utrechts Landschap. De leegstaande shelters, bluswaterputten, schuilkelders en munitiebunkers lijken ruim voldoende plek te bieden aan de vleermuizen, maar zo eenvoudig als het lijkt is het niet. Vleermuizen zijn namelijk nogal kieskeurig, dus het wil niet zeggen dat een open deur direct een uitnodiging voor elke vleermuis is.

Het aantal vleermuizen mag dan landelijk gezien afnemen, op de vliegbasis lijken er steeds meer te komen. Dat is vooral ook een gevolg van de nieuwbouw op en langs de vliegbasis. De spouwmuren worden gevuld met isolatiemateriaal, dus daar kunnen de vleermuizen niet terecht. Er blijven voor de dieren steeds minder plekken over om te overwinteren, daarom gaan ze op zoek naar alternatieven.

Die zijn op de vliegbasis volop aanwezig, maar de dieren moeten volgens Utrechts Landschap wel een handje geholpen worden. Waar mogelijke overwinteringsplaatsen te glad zijn, zullen op die plekken tegen de wand stenen worden aangebracht met gaten erin waarin de vleermuis voor zijn winterslaap kan wegkruipen. Ook in de ruimtes tussen de stenen onderling kunnen de dieren terecht.

Omdat het aanpassen van de historische bunkers geld kost, is een crowdfunding op touw gezet die 20.000 euro moet opbrengen.

advertentie
advertentie