Juliette Bull wil niets liever dan zich verder ontwikkelen in het musicalvak.
Juliette Bull wil niets liever dan zich verder ontwikkelen in het musicalvak. Hanna Hachula

Juliëtte Bull: 'Ik moet het gewoon doen'

18 juli 2019 om 07:26 lokaal

SOEST Het is niet niets om aangenomen te worden op de prestigieuze Royal Academy of Music in Londen. Juliëtte Bull (25), dochter van een Engelse vader, droomt al van een carrière op het fameuze West End. Maar voordat ze überhaupt kan starten met de opleiding, moet ze nog één obstakel zien te overwinnen: het niet geringe prijskaartje van de master. Daarom is ze terug op het ouderlijk nest in Soest, werkt ze zich te pletter, meldde zich aan voor fondsen en beurzen en startte een crowdfundingscampagne.

Astrid van den Hoek

Na een bacheloropleiding Muziektheater in Tilburg, wil Juliëtte Bull niets liever dan zich verder ontwikkelen in het musicalvak. ,,Ik ben best perfectionistisch", zegt ze. ,,Hoewel mijn opleiding een goede basis is om in Nederland en Duitsland aan het werk te kunnen, denk ik dat ik de techniek nog beter kan beheersen. Ik ben klassiek opgeleid en wil graag bijleren op het gebied van pop-musicals, die nu heel populair zijn." Londen is daar de aangewezen plek voor, meent Juliëtte. ,,West End is het bruisende hart van de musical in Europa; alle nieuwe producties staan daar met de beste acteurs en actrices. Als je het wil maken in Groot-Brittannië, is het noodzakelijk om een opleiding in het land zelf gedaan te hebben. Op deze school zijn maar veertig plekken beschikbaar voor studenten uit de hele wereld. Je krijgt les van de allerbesten en moet aan het einde van het schooljaar optreden voor regisseurs en agenten. Die connecties heb je echt nodig om op West End te kunnen werken."

MOTIVATIEBRIEF Om de ruim 15.000 pond bij elkaar te krijgen voor de éénjarige opleiding (kosten voor levensonderhoud en woonruimte nog niet eens meegeteld), schreef ze tientallen motivatiebrieven voor studiebeurzen en fondsen. ,,Ik had zoiets nog nooit gedaan en wist eerst ook niet goed waar ik terecht kon. Gelukkig heb ik toch een beurs weten te krijgen en heb ik een bijdrage ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en een paar anderen. Maar ik ben er nog niet."

CROWDFUNDING Dergelijke bedragen voor een studie klinken ons in Nederland wel raar in de oren, maar in Groot-Brittannië is het volgens Juliëtte vrij normaal. ,,Het schoolsysteem is daar heel anders. Een artsenopleiding is bijvoorbeeld ook superduur. Er zijn wel van die studiebeurzen, maar dan nog is het niet voor iedereen betaalbaar."

Sommige studenten van haar opleiding doen daarom aan crowdfunding. Juliëtte besloot dat voorbeeld te volgen. ,,Deze opleiding is zó gaaf, ik moet het gewoon doen. Daar heb ik veel voor over. Ik heb de afgelopen twee jaar al m'n geld gespaard, neem allerlei baantjes aan, geef optredens en woon weer in mijn ouderlijk huis om kosten te besparen. De opleiding is zes dagen in de week en die zevende dag heb je echt wel nodig om te rusten, ook fysiek. Dus eigenlijk kan ik geen baantje ernaast doen. Het is een hele zware opleiding, maar heel belonend: je bent echt met je passie bezig!"

De opleiding begint 9 september. Het worden nog twee spannende maanden. ,,Ik hoop zo dat het lukt op deze manier; dat ik veel boekingen krijg voor optredens en dat mensen willen doneren op mijn pagina. Ik wil niet zomaar mijn hand ophouden, maar ook iets teruggeven, bijvoorbeeld door een concert. In elk geval zal ik iedereen op de hoogte houden via een blog en video's."

Juliëtte is te boeken via julietteoptreden@hotmail.com. Ook kan een donatie worden gedaan via www.gofundme.com (typ links bij zoeken de naam van Juliëtte in).

advertentie
advertentie