Regisseur Astrid Wisman (links), commentator Maarten Ducrot, presentatoren Herman van der Zandt en Dione de Graaff, analist Stef Clement en presentator Robbert Meeder.
Regisseur Astrid Wisman (links), commentator Maarten Ducrot, presentatoren Herman van der Zandt en Dione de Graaff, analist Stef Clement en presentator Robbert Meeder. Piroschka van de Wouw

Kijken naar Radio Tour de France

17 juli 2019 om 09:09 lokaal

SOEST Het is spannend, maar wel heel leuk spannend. De Tour de France zelf, maar ook de uitdaging die Radio Tour de France (RDTF) in de laatste tourweek aangaat, vindt presentator Robbert Meeder over de uitvoering van zijn idee. Van 20 tot en met 27 juli kan het (luister)publiek in Beeld en Geluid ook kijken naar het populaire radioprogramma.

Johan van Beek

Voor zeven etappes en de rustdag (maandag 22 juli) wordt de vertrouwde studio verruild voor NPORadio Tourcafé dat in Beeld en Geluid wordt ingericht en waar plaats is voor het publiek. ,,Maar alles aan het programma blijft hetzelfde", benadrukt Meeder, de Soester stem van de Ronde van Frankrijk. ,,De formule mag nooit aangepast worden, want die is juist de kracht van het programma. Mensen in het land mogen er niet de dupe van zijn dat wij publiek erbij hebben. Dat gebeurt ook niet."

Het was Meeder die in de zomer van 2018 op het idee kwam om toeschouwers bij RDTF toe te laten. ,,Dumoulin en Kruiswijk deden het heel goed in de Tour van vorig jaar. De hoofdredactie zei: we moeten er in Parijs bij zijn om meteen de hoofdrolspelers aan tafel te hebben. Gert van 't Hof en ik werden afgeschoten naar Parijs en zaten daar aan een wankel tafeltje vanwaar we het programma maakten. Er was een rood-wit lintje omheen gespannen, waar iedereen keurig achter bleef staan. En de mensen maakten foto's van ons, want: dit was Radio Tour de France!!"
Wat Meeder allang wist, maar op die zondagmiddag - in de Franse hoofdstad, in de schaduw van de finish op de Champs Elysee - pas echt bij hem doordrong, is de grootte van RTDF. ,,Toen dacht ik: hier moeten we iets mee gaan doen, en later die zomer in Italië kreeg ik het idee: waarom vieren we de laatste Tourdag niet met Jan Publiek in Hilversum?"

Lang verhaal kort: zijn idee sloeg aan binnen de NOS en bij de leiding van NPO. Resultaat: niet één maar acht dagen van dit 'Grand Spectacle' zijn toeschouwers welkom in Beeld en Geluid waar dan een glazen studio staat. Op voorspraak van Meeder is de doorzichtige constructie verwerkt in een decor van een grote camper, om het vakantiegevoel - onlosmakelijk verbonden aan RDTF - te onderstrepen. Op grote schermen kan naar de Tour worden gekeken, met het geluid van de radio 'eronder'. Er staan en liggen relikwieën uit het roemruchte verleden van de Tour, waaronder de helm van de legendarische verslaggever Theo Koomen. Er kan wat gedronken worden, er zijn broodjes brie. Buiten is een bewaakte fietsenstalling. Wie op de fiets komt, krijgt een bidon en kan op het Mediapark op de foto onder een finishboog.

In Radio Tourcafé worden (oud)wielrenners uitgenodigd om, evenals de vaste analist Stef Clement, te praten over de Tour van dit jaar en in het café ongetwijfeld te tappen uit spraakmakende etappes uit het verleden.

,,Het is leuk spannend, extra spannend omdat het nieuw is. Je hebt publiek erbij, dat ben ik niet gewend", blikt Meeder vooruit. De kijkende luisteraars kunnen niet de glazen studio in, maar komen mogelijk zo nu en dan wel aan het woord. ,,Als Gert presenteert kan het zijn dat ik met een zender door het Tourcafé loop, en andersom", aldus Meeder die zelf tussen 16.00 en 18.00 uur achter de microfoon zit.

Er zijn bijvoorbeeld al tamelijk veel wielerverenigingen die hebben aangekondigd dat ze met een ploeg komen kijken en luisteren. ,,Retourtje Tourcafé noemen we dat, maar ik heb geen idee hoeveel mensen er zullen komen. ,,Ik heb het idee opgeworpen, dus ik voel me wel verantwoordelijk ervoor dat het een succes wordt. Het mooie voor mij is dat je ergens een steentje hebt gegooid, dat is gaan rollen en groter wordt."

Stormloop of niet, de populariteit van RDTF - met of zonder Tourcafé - is immens. NPO Radio1 trekt er dagelijks zo'n drie- tot vierhonderdduizend luisteraars mee. Over de hele wereld wordt afgestemd op hét zomerprogramma. ,,Dat merken we aan de reacties op bijvoorbeeld de kwis-die-niet-te-googelen-is. De inzendingen komen uit Zuid-Amerika en van het hartje van Afrika tot aan Azië en bij wijze van spreken de noordpool aan toe.

Kijkende luisteraars kunnen in Radio Tourcafé audiologisch én visueel getuige zijn van de spannende ontknoping van La Grande Boucle. Met vijf bergritten, een heuvelachtige 'overgangsetappe' en één vlak parcours wordt het smullen geblazen voor de bezoekers, met analyses, anekdotes en de magie van RTDF met onder meer de klassieke Tour-jingles waarmee iedereen is opgegroeid.

Op de rustdag (maandag 22 juli) treden onder anderen Ilse de Lange en Milo op in NPORadio Tourcafé. Alleen op de rustdag, want het kan niet zo zijn dat er live gezongen wordt, terwijl Stefan Kruiswijk op weg naar de Tourmalet of Val Thorens een demarrage plaatst. De Tour-flitsen hebben immers altijd voorrang. Altijd! De Tour de France wacht op niemand, ook niet op het gelijknamige radioprogramma.

Aanmelden voor een bezoek aan NPORadio Tourcafé in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum (zaterdag 20 t/m zaterdag 27 juli) is aan te bevelen voor mensen die zeker willen zijn van een plek. Dat kan via www.nporadio1.nl.

advertentie
advertentie