Van links naar rechts Linda van Vught, Anja van de Biezen en Frank Sanders.
Van links naar rechts Linda van Vught, Anja van de Biezen en Frank Sanders. Esmée van Zon

Frans Duijts en Dries Roelvink op festival voor mensen met beperking

14 juli 2019 om 07:57 lokaal

SOEST Frank Sanders en Linda van Vught van stichting FrankLin, organiseren voor het eerst een festival voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat wordt gehouden op zondag 18 augustus in openluchttheater Cabrio.

Het FrankLin Festival belooft een groot spektakel te worden voor duizend verstandelijk beperkten en begeleiders. Frans Duijts, Monique Smit en Dries Roelvink verschijnen op het podium in een bos, net als een reeks andere artiesten.

De hele dag wordt er naast de muziek ook voor entertainment gezorgd, verklappen Sanders en Linda van Vught. ,,Denk bijvoorbeeld aan een goochelaar, ballonnen- en schminkartiesten. We organiseren het juist in de zomer, omdat er dan voor deze mensen weinig te doen is", vertelt Frank. Dat komt voornamelijk doordat een groot deel van de begeleiders en verzorgers dan op vakantie is. ,,En geld is er al helemaal weinig. Daarom springen wij in." Anja van de Biezen is ook bij het festival betrokken. Ze was dat ook al eerder activiteiten van de Soester stichting.

LEUK Het idee voor het festival is niet zomaar uit de lucht komen vallen. ,,Toen we begonnen met de stichting, dachten we al dat het mooi zou zijn om een festival op te zetten. Zo ontstaat eigenlijk alles wat we doen. We doen het omdat we het leuk vinden."

ONDERSCHEIDEN Er zijn ook andere festivals waar mensen met een beperking heen kunnen, maar FrankLin Festival weet zich goed te onderscheiden, vinden de twee mensen van FrankLin. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat het muziekgenre en de artiesten die ondertussen rondlopen, aansluiten bij de doelgroep. Zelfs met eten moet rekening gehouden worden, want alleen maar kroketten en frikandellen is geen optie. Sommige bezoekers kunnen bijvoorbeeld alleen maar vloeibaar voedsel eten. Ook moeten er meer begeleiders en minimaal ongeveer honderd vrijwilligers aanwezig zijn, die mensen helpen en een praatje met hen maken. ,,Het is vooral belangrijk dat er een gevoel van veiligheid is en er een fijne sfeer heerst",aldus Linda.

ONBEZORGD De slogan van de stichting zegt eigenlijk alles: onbezorgd genieten voor een betaalbare prijs. Sanders en Van Vught hebben zich voor verschillende evenementen ingezet om mensen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking, een goede tijd te bezorgen. Dit doen zij door beauty-avonden, een vijfgangendiner op eerste kerstdag, verschillende hobby-avonden zoals schilderen en knutselen en nog veel meer te organiseren.

,,Het is ontzettend hard gegaan met de stichting", vertelt Frank. Het begon allemaal in 2015 toen hij en Linda een vakwerkboederij in Sauerland kochten en opknapten, zonder dat ze hier een bestemming voor hadden. Sanders had al wel ervaring met het werken met mensen met een beperking, want hij werkte op een vrijetijdsafdeling van een zorginstelling. Hij zag folders voorbijkomen met zogenoemde 'betaalbare' vakanties voor beperkten, maar de prijzen begonnen met ruim twaalfhonderd euro per week. ,,Dat was volgens mij helemaal niet betaalbaar". Toen begon het balletje te rollen en ontstond het idee om eenmalig zes mensen met een verstandelijke beperking mee te nemen op vakantie naar hun net nieuwe boerderij.

Iedereen was enthousiast en de vakantie was een succes. Frank en Linda gaven hun banen op en als snel ontstond Stichting FrankLin. ,,Het is een droom die uitkomt na mijn opleiding in toerisme en jarenlang gewerkt te hebben op campings en bungalowparken in het recreatieteam," zo vertelt Linda. "

Meer informatie over het festival: www.stichtingfranklin.nl.

advertentie
advertentie