Minister omarmt Soester oplossing voor spoedzoekers

7 juli 2019 om 14:21 Nieuws Deel je nieuws

Spoedzoekers zijn mensen, die snel betaalbare en tijdelijke woonruimte zoeken. Dat aantal groeit in Nederland door een structureel tekort aan betaalbare woonruimte en zeer trage bouwtrajecten.

Het Soester bedrijf Woodyshousing ontwikkelt woonprojecten met door hun geproduceerde en verhuurde hoogwaardige, slimme en duurzame woonstudio's.

Het bedrijf heeft een innovatief en industrieel modulbouwsysteem met geintegreerde woonoplossing ontwikkeld, dat hoge woonkwaliteit naar de sociale huisvesting brengt.

Woodyshousing is al meerdere keren nationaal in de prijzen gevallen, maar heeft begin dit jaar de aanbesteding van het ministerie van Binnenlandse Zaken gewonnen met het platform spoedzoekers.nl en projecten voor het woonruimtetekort van spoedzoekers.

Woodyshousing is met het nationale platform spoedzoekers.nl geselcteerd voor het Startup in Residence programma van het ministerie en opgenomen in de recente kamerbrief van minister Ollongren als structurele oplossing voor het matchen van vraag en aanbod met flexibele huisvesting op tijdelijke locaties. Landelijk maakt dit deel uit van de nationale stimuleringsaanpak flexwonen.

Snelheid, kwaliteit, volume en draagvalak zijn de pijlers van het platform spoedzoekers.nl, waarmee in hele korte tijd kwalitatief goede woonprojecten ontstaan, die zoveel waarde en kwaliteit aan een locatie toevoegen, dat buren dit als aanvulling ervaren op hun eigen leefomgeving. Deze projecten verbinden mensen met elkaar, gaan eenzaamheid tegen en bieden talloze lokale initiatieven een dagelijks thuis in het huiskamerrestaurant.

De woonprojecten zijn geschikt voor alle leeftijden en bieden zelfs mogelijkheden voor begeleid wonen. "In de meeste deelnemende gemeenten zien we vooral een behoefte voor jongeren- en startershuisvesting. Sommige gemeenten combineren dit met woonruimte voor ouderen, mensen in scheiding en mensen met een specifieke begeleidingsvraag." laat oprichter ir. Theo Bouwman weten.

Gemeenten kunnen met het platform eenvoudig extra woonruimte realsieren door braakliggende locaties voor maximaal 15 jaar voor woondoeleinden te gebruiken.

Het project spoedzoekers.nl bevindt zich in de pilotfase in drie provincies met nu al ruim 12 gemeenten.

Het ministerie en provincies ondersteunen de ontwikkeling van pilotprojecten voor spoedzoekers door onder andere recent aangepaste wet- en regelgeving en extra belastingvrijstelling.

www.spoedzoekers.nl

advertentie
advertentie