Peter de Jong (links): ,,Tai Chi is meer dan alleen bewegen. De zoektocht naar jezelf zorgt voor persoonlijke effecten.
Peter de Jong (links): ,,Tai Chi is meer dan alleen bewegen. De zoektocht naar jezelf zorgt voor persoonlijke effecten." Peter de Jong

Proefles Tai Chi: gezonde bewegingskunst

10 juli 2019 om 17:31 Nieuws

SOEST Een leek zou verwachten dat de naam Tai Chi voor een zelfverdedigingskunst staat. Oorspronkelijk is Tai Chi een vechtkunst, maar nog meer een bewegingskunst. De essentie is ontspannen door te bewegen. Peter de Jong geeft les in Tai Chi. Op 17 juli kunnen geïnteresseerden kennis maken tijdens een proefles.

Peter Beijer

Ontspanning van lichaam en geest staan centraal tijdens het beoefenen van Tai Chi legt Peter de Jong uit. ,,De meditatieve oefening zorgt voor ontspanning en is bevorderend voor de gezondheid en een gezond leven. Tai Chi wordt beoefend vanwege de heilzame werking op lichaam en geest en kent verschillende eeuwenoude stijlen. Ik geef les in verkorte Yangstijl"

DEMONSTRATIES De Soester geeft vanaf 2002 les en vanaf 2013 in de aula van basisschool De Driesprong aan de Theresiastraat. ,,Naast lesgeven in Tai Chi Chuan, kortweg Tai Chi genoemd, geef ik ook demonstraties en workshops voor groepen, seminars of bedrijven. Tai Chi Chuan is een bewegende meditatie. Door het oefenen van ontspanning en concentratie geeft het rust en balans. Dankzij Tai Chi is de beoefenaar zich bewust van zijn lichaam, komen geest en lijf dichter bij elkaar."

ZOEKTOCHT Doordat het bewustzijnsniveau verhoogd wordt, komt de beoefenaar van Tai Chi zichzelf tegen, zegt De Jong. ,,Het is meer dan alleen bewegen. De zoektocht naar jezelf zorgt voor hele persoonlijke effecten. De bewustwording is intens en ontspannen. Ook fysiek merk je de voordelen. Lage rugpijn, pijn in schouder of rug, allemaal wordt dat veroorzaakt door een verkeerde houding en zittend werk. Met Tai Chi leer je goed ontspannen en rechtop te staan. Naast je geestelijke balans, krijg je ook betere fysieke balans en alertheid. Het is bewezen dat Tai Chi zeer waardevol is voor de gezondheid en ondersteunt, vooral bij ouderen, valpreventie. Ik heb leerlingen die aan reuma lijden en na een aantal lessen minder last hebben van pijn en ongemak. De langzame geconcentreerde, bewuste bewegingen zorgen voor een opbouwend effect op het centrale zenuwstelsel en bloedwegen. Maar het gaat natuurlijk vooral om samen met plezier te bewegen en gezond te blijven. Het is gewoon fijn om te doen!"

VIJFTIEN LESSEN In de aula van De Driesprong verzamelt zich jong en oud voor de les van Peter de Jong. Een cursus bestaat uit een serie van vijftien lessen. Elk najaar en voorjaar wordt zo'n serie gehouden. ,,De vijftien lessen van één uur voor beginners kosten 180 euro. Tijdens de les ervaart elke cursist hoe Tai Chi kan hem of haar kan uitwerken. "

WORKSHOPS Peter de Jong wordt ook ingezet bij bedrijven en verenigingen die ter afsluiting van een activiteit of een hei-sessie een interactieve Tai Chi-les meemaken. ,,In demonstraties en workshops Tai Chi kunnen mensen contact maken met de kunst, maar vooral met zichzelf en hun lijf. Ontspannen en toch bewegen is waardevol in ons drukke bestaan, maar we komen er zo moeilijk toe. Het is een zinvolle onderbreking van de activiteiten."

INTRODUCTIELES Mensen die kennis willen maken met Tai Chi kunnen meedoen aan introductielessen. ,,Op woensdag 17 juli geef ik om 19.00 uur in de Driesprong een kennismakingsles, voor een bijdrage van bijvoorbeeld vijf euro. De opbrengsten van de introductielessen doneer ik aan een goed doel. Het gaat mij er om dat veel mensen kennis kunnen maken met Tai Chi."

a [Aanmelden kan via www.taichipeterdejong.nl.

advertentie
advertentie