Jurylid Henk van Ommen met de prijswinnaars/vertegenwoordigers.
Jurylid Henk van Ommen met de prijswinnaars/vertegenwoordigers. Peter Beijer

Poëziebundel Lyceum ontroert

7 juli 2019 om 07:36 lokaal

BAARN Het is een traditie van Het Baarnsch Lyceum om bij elk lustrum een poëziebundel uit te brengen. Bij het honderdjarig bestaan van de school hebben leerlingen zich van hun meest creatieve kant laten zien. De gedichten, opgenomen in de bundel met de titel 'Scherven en stiltes' zijn van hoog niveau.

Peter Beijer

Verwachtingsvol hebben leerlingen en ouders plaatsgenomen in het klaslokaal waar zij worden toegesproken door Henk van Ommen. Hij is leraar Duits en kunstgeschiedenis en rector. Maar deze middag is hij vooral een liefhebber van poëzie. Het plezier straalt van zijn gezicht wanneer hij spreekt over het niveau van de gemaakte gedichten. ,,Het liefst zou ik alles willen voorlezen."

De amateurdichter die Van Ommen is geeft toe dat hij zich bij bepaalde inzendingen ook zorgen heeft gemaakt. ,,Sommige gedichten zijn zo heftig dat ik soms dacht, gaat het wel goed? Maar het geschrevene hoeft niet per se de persoonlijke gevoelens weer te geven."

NIET UITLEGGEN Wanneer Van Ommen het gedicht van de 13-jarige Maia Navas voorleest wordt het doodstil in het lokaal. 'Al sinds mijn jonge jaren/In een Zinderende Woestijn/Zwoegend en zwetend/Het zand is heet.' ,,Gedichten moet je niet uitleggen", vertelt Van Ommen, die toegeeft dat de inzending van Maia, dat met een derde prijs beloond wordt, pittig is.

De tweede prijs is voor de 17-jarige Lisa van Keulen met haar gedicht 'Gouden Ondergang'. Van Ommen: ,,Lisa is danseres en de dans komt terug in haar gedicht." Een passage: 'Het moment dat mijn roze bril breekt/Scherven en stiltes meters diep vallen.../Ik kots al mijn kutheden uit/En sluit mijn ogen.' ,,Diepe liefdesemotie kan gelijk vernietigend zijn", vertelt Henk van Ommen. Lisa is blij met deze opmerking. ,,Ik dacht toen u dat zei: iemand snapt het!" De jury had geen moeite met de wat platte term in het gedicht. Van Ommen: ,Kutheden is een mooi neologisme. Het woord bestaat niet, maar iedereen weet wat er bedoeld wordt."

WINNAAR Winnaar is Siem Buijsse. Op het moment dat zijn winnende gedicht met de titel Serrières-en-Chautegne wordt voorgelezen viert de 18-jarige student vakantie op Mallorca. Zijn ouders zijn voor hem aanwezig en met trots horen ze onder meer de volgende passage: 'Rodewijngeschreeuw in halve duisternis/zoemend door een drift/korengekleurd chateau als een decor/gebroken door elk woord.' ,,Siem zorgt voor cadans en contrast in zijn gedicht, dat maakt het zo mooi", is het oordeel van Van Ommen." De lovende woorden van de rector hebben Siem bereikt, want moeder Jacqueline heeft alles gefilmd en per WhatsApp naar haar zoon gestuurd.

Henk van Ommen is prettig verrast over het hoge niveau van de inzendingen die in de bundel 'Scherven en stiltes' (uit het gedicht van Lisa van Keulen) gepubliceerd zijn. Hebben de leerlingen les gehad in poëzie? ,,Nee, we oefenen dit niet. De mooie alliteraties en prachtige opbouw hebben de dichters zelf bedacht. Wij creëren wel de setting en geven de jongeren ruimte om zich te ontwikkelen. De gedichten zijn gemaakt vanuit intuïtie."

advertentie
advertentie