Leon Gerrits en molenaar Wim Endendijk kijken toe hoe Alexandra Tom en Kees Waagmeester zich ontfermen over het bijenhotel.
Leon Gerrits en molenaar Wim Endendijk kijken toe hoe Alexandra Tom en Kees Waagmeester zich ontfermen over het bijenhotel. Jaap van den Broek

Onderdak voor wilde bijen in hotel op de Eng

6 juli 2019 om 07:32 lokaal

SOEST Solitaire bijen kunnen hun hart ophalen op de Eng. De Stichting Vrienden van de Soester Eng heeft twee bijenhotels laten plaatsen. De twee kasten zijn een veilige nest-, rust- en overwinteringsplaats.

Peter Beijer

Het initiatief van boer Pieter Kuyer om wilde bloemen te zaaien over een lengte van anderhalve kilometer op de Eng kon in maart van dit jaar op de steun van de bevolking rekenen. De meer dan 170 stukjes kavels waarop de wilde bloemen zijn gezaaid werden massaal geadopteerd. Solitaire bijen, ook wel wilde bijen genoemd, zijn nodig voor bestuiving van de bloemen. Hiervoor hebben de bijen 'onderdak' nodig, dat met de komst van de bijenhotels is geregeld. De twee hotels zijn mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van de Soester Eng die de hotels financiert uit een fonds voor bijzondere projecten.

Molenaar Wim Endendijk schenkt nog maar eens een bak koffie in voor Alexandra Tom en Kees Waagmeester. De bestuursleden van Vrienden van de Soester Eng plaatsen samen met Leon Gerrits van Bijenhotelkopen.nl het tweede hotel voor de zoemende vriendjes. Driehonderd meter verderop is bij de flat aan de Albert Cuyplaan, tegenover plan Bieshaer, een soortgelijk bouwwerk geplaatst.

BIOLOGIE Gerrits geeft uitleg over het nut van een bijenhotel. De enthousiaste ondernemer neemt in zijn verhaal een mespuntje biologie mee: ,,Een bijenhotel ondersteunt de nest- en woongelegenheid van de wilde bij. Een groot deel van de wilde bijen nestelt boven de grond, in afgestorven holle plantenstengels of in dood hout. Een bijenhotel zoals wij die nu in Soest hebben geplaatst is afgeleid van deze natuurlijke nestgelegenheid en biedt een opeenstapeling van verschillend, aantrekkelijk hout voor wilde bijen. 45% van de populatie van de wilde bijen maakt gebruik van een bijenhotel."

WATERPAS Kees Waagmeester kijkt goedkeurend toe wanneer Gerrits het hotel waterpas in de grond plaatst. ,,Leon vertelde mij net dat het hotel zuid-zuid-west moet staan, dan krijgen we de meeste bewoners."

KRAAMKAMER Voor de bijen is het hotel ook het laatste adres vertelt Gerrits. ,,Wat er met de bijen gebeurt als ze eitjes hebben gelegd? Ja…dan gaan ze dood. De nieuwe generatie is wees als de eitjes uitkomen. Je moet het hotel als een kraamkamer zien. Maar voordat het zover is wordt het hotel vooral gebruikt als rust- en schuilplaats. In de holle bamboe stengels en in de houten blokken met gaatjes kunnen de wilde bijen en bestuivende insecten namelijk schuilen, eitjes leggen en overwinteren. De nectar uit de bloemen gebruiken ze voor hun eigen energie en het stuifmeel is voedsel voor de nakomelingen. Je ziet ze soms met hele pakketten stuifmeel vliegen. Goed voor de bloemenpopulatie hier op de Eng."

DE WINDHOND Peter Hoebee bekijkt met belangstelling de nieuwe 'woning'. De voorzitter van Stichting Molen De Windhond is als gastheer blij met de nieuwe aanstaande bewoners, maar is nog wel sceptisch. ,,Ik moet altijd nog maar zien of er echt bijen komen nestelen. Maar als die beestjes kunnen zorgen voor een mooie bloemenpracht is dat natuurlijk geweldig."

De Windhond is gerealiseerd in 2008 en volgens Hoebee is onderhoud van de molen inmiddels gewenst. ,,Er komt vocht de molen binnen. De Windhond moet vochtwerend gemaakt worden. We prijzen ons gelukkig met onze sponsors, vrienden en de club van 100. Voor het onderhoud hebben we echter nog meer geld nodig en daarom gaan we binnenkort een wervingsactie opzetten."

advertentie
advertentie