Zelfs de ANWB-paddenstoelen verwijzen naar het (door eigenaar Insinger afgesloten) fietspad op landgoed Pijnenburg.
Zelfs de ANWB-paddenstoelen verwijzen naar het (door eigenaar Insinger afgesloten) fietspad op landgoed Pijnenburg. Caspar Huurdeman

Fietspadconflict in impasse

3 juli 2019 om 07:56 lokaal

SOEST Het 'fietspadconflict' op landgoed Pijnenburg zit in een impasse. Dat werd vrijdagavond duidelijk tijdens de vergadering van de Contactcommissie Lage Vuursche (CCLV).

Christine Schut

De vrijdagavond lijkt geen ideale vergaderavond voor de dorpsraad. Slechts twintig belangstellenden kwamen vrijdagavond naar het overleg, terwijl toch belangrijke punten op de agenda stonden, plus een interessante lezing over de Laagte van Pijnenburg.

De vergadering opende met het onderwerp dat heel Lage Vuursche bezighoudt. De afsluiting van een aantal paden over Landgoed Pijnenburg voor fietsers. Dat onderwerp heeft ook in Soest emoties losgemaakt. Veel inwoners van deze gemeente maken gebruik van het fietspad, onder meer om naar Hilversum te fietsen. De ingang langs de Biltseweg, tegenover de Wieksloterweg, is echter al enige tijd geleden door eigenaar Insinger afgesloten met een versperring. Er is een patstelling ontstaan. Gebruikers van de paden willen dat landgoedeigenaar Insinger zijn terrein weer openstelt voor fietsers, maar hij weigert.

GEDOOGD In augustus staat het Houthakkersfeest op de agenda, een tweedaags festijn dat duizenden bezoekers trekt. ,,Als het Dolderselaantje voldoende droog is, zullen fietsers daar beide dagen worden gedoogd", meldde CCLV-voorzitter Jeroen van den Berg. Het laantje ligt op terrein van Staatsbosbeheer. ,,Maar de fietsverbinding over Pijnenburg is het meest wenselijk, ook al omdat alternatieve routes niet veilig zijn. Fietsers zijn op de Embranchementsweg een soort levende verkeersdrempels die het verkeer moeten afremmen."

ANWB Eén van de aanwezigen verklaarde dat in de jaren zeventig de paden al in gebruik waren als fietspad. ,,De ANWB-paddenstoelen geven het zelfs aan. Volgens de wegenwet is het zo dat als iets twintig jaar is opengesteld voor bepaalde verkeerssoorten, je het niet zomaar mag afsluiten. Dat zijn gewoon de feiten", aldus de Vuurschenaar die zei hierover een e-mail te hebben gestuurd aan verantwoordelijk wethouder in Baarn, Jannelies Vissers.

GEEN FIETSPAD Overigens liet Van den Berg nog weten dat het Baarnse gemeentebestuur hem heeft meegedeeld dat er voorlopig geen fietspad komt langs de Embranchementsweg.

advertentie
advertentie