NK Pionieren 2019 met de winnaars van Scouting jan Wandelaar.
NK Pionieren 2019 met de winnaars van Scouting jan Wandelaar. Ronald Kersten

NK Pionieren: plezier zonder weerga

2 juli 2019 om 07:00 lokaal

SOEST Loop je rustig met je hondje op een zonnige zaterdagmiddag door de Soester Duinen, zie je ineens allemaal objecten staan waarin mensen fanatiek aan het bouwen zijn. Dat krijg je als er vijf teams strijden om het Nederlands Kampioenschap Pionieren, georganiseerd door de Scoutinggroep Hopman Masselman (HMG).

Alex van der Wal

Binnen scouting heet het bouwen met alleen touw en hout pionieren. De palen worden aan elkaar geknoopt met 'sjorringen' van touw. Het is een techniek die de scouts leren door de verschillende speltakken heen. Bij dit kampioenschap nemen de beste groepen het tegen elkaar op. Ze kwamen met teams van tien deelnemers elk uit alle windstreken naar Soest. Vanuit Gemert, Boxtel tot Zeewolde en van Twello tot Oudekerk a/d IJssel.

Na tien uur bouwen aan torens, bruggen en vliegtuigen mocht de Jan Wandelaar Groep uit Zeewolde zich als eerste laten kronen tot kampioen pionieren. Heel vroeg bij het ochtendgloren, om 5.18 uur, startte de wedstrijd. De avond ervoor waren alle materialen met aanhangers in de Duinen geplaatst. Het weer werkte goed mee en er verrezen de meest imposante bouwwerken. Alle projecten waren op tijd af (15:18).

De dubbele ophaalbrug, naar model van de magere brug, bleek het winnende object. Vooral het feit dat de twee delen van het complexe bouwwerk met meer dan 280 sjorringen perfect aansloten op elkaar en dat het feilloos werkte, was indrukwekkend voor het publiek. Een mooie en hoge toren in de vorm van een kompasnaald leverde Gemert de tweede plaats op. Voor de zwevende vlaggenmast kreeg Boxtel de derde plaats. Met een dubbeldekker vliegtuig eindigde de Gelregroep als vierde, en de replica van de 'De Hef', de hefbrug uit Rotterdam, bracht de Wit Groep de vijfde plaats.

Het publiek en de supporters vergaapten zich aan het teamwerk, de discipline van de bouwers, het vakmanschap van het aanbrengen van kruis, diagonaal, stijger en andere sjorringen waardoor de bouwwerken soms wel een hoogte van 18 meter konden bereiken. Schijnbaar moeiteloos en zonder angst zaten de pioniers hoog in de bouwwerken.

Pionieren is binnen scouting een uitdagende bouwtechniek met alleen touw en hout. Puur op handkracht worden objecten gemaakt. Van te voren moeten er bouwtekeningen, bouwplannen en veiligheidspannen aangeleverd zijn. Tijdens het kampioenschap moet er volgens die plannen en ontwerpen worden gewerkt. Ook veiligheid, samenwerking en technieken worden beoordeeld.

De kwaliteit van de ontwerpen en uitvoering lag dichter bij elkaar dan de organisatie van de HMG verwachtte. Voorzitter van de Jury Daan Buijs: ,,Het was een hele klus om deze eerste keer een systeem op te zetten waarbij de jurering voldoende objectiviteit verkrijgt. Het moet verder gaan als wat je mooi en indrukwekkend vindt. Het moet meer aspecten behelzen, zoals de complexiteit van constructie en de kwaliteit van de verbindingen. Ook de veiligheid en de samenwerking moeten mee worden gewogen. Dat is gelukt, al zullen we bij de tweede editie van dit evenement vast nog verdere verbeteringen gaan doorvoeren."

 

advertentie
advertentie