Afbeelding
Jan van Steendelaar

Feestelijke jubileumdag volkstuinders

30 juni 2019 om 14:00 lokaal

SOESTERBERG Een kruiwagen met daarin bloemen uit eigen tuinen en een affiche wezen belangstellenden zaterdagmiddag op de Banningstraat de weg naar het volkstuinencomplex Bloemheuvel. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan was aan de jaarlijkse open dag een extra feestelijk tintje gegeven met een drankje en fruithapjes, die net als de bloemen door de leden zelf geplukt waren.

Jan van Steendelaar

Hoewel het erg warm was op het complex, weerhield dit de bezoekers er niet van om mee te doen aan de speurtocht en aan de verkiezing van wat de mooiste van het veertigtal tuinen is. Geen simpele opgave, want de tuinen lagen er mooi bij, beschut door wallen die bij de aanleg zijn opgeworpen door alle onbruikbare materialen op te duwen naar de grenzen van het complex.    

BUNKER Op het complex bevindt zich nog steeds het eerste tuinhuis dat in 1984 werd gebouwd of, zo men wil, uitgegraven. In het begin had de gemeente namelijk bepaald dat bouwwerken niet hoger dan een meter mochten zijn. Een vindingrijk lid besloot daarom eerst een kuil van ruim een meter diep te graven en daaroverheen een klein gebouwtje van een meter hoog neer te zetten. Het bestaat nog steeds en heeft in de loop der jaren de naam de bunker gekregen. Voor Bloemheuvel heeft het zowat de status van een monument.

GEPROFITEERD In de volkstuinen konden in 1984 de bewoners van de afgebroken woonwijk Ons Belang hun passie voor tuinieren voortzetten. Het complex ligt op loopafstand van de wijk. In de loop der jaren hebben honderden inwoners van de opbrengst van de tuinen geprofiteerd. Niet alleen de huurders zelf, maar ook hun familieleden en anderen, zoals de Voedselbank.

advertentie
advertentie