Afbeelding
Eempers

Boe-geroep voor wethouder Kundic

27 juni 2019 om 21:02 lokaal

SOESTERBERG Woningbouw in Soesterberg prima, maar van het bosgebied Oude Tempel moet de gemeente afblijven. Dat was donderdagavond de teneur van de bijeenkomst in de Ceciliakapel van Kontakt der Kontinenten waar het onderwerp Oude Tempel voor de zoveelste keer aan de orde kwam in Soesterberg. Hier konden de inwoners hun zegje doen over de bouwplannen in het kader van Hart voor de Heuvelrug.

Die plannen stuiten op tegenstand van inwoners die stellen dat hiermee het laatste stukje bos uit de bebouwde kom van het dorp verdwijnt. Ze vrezen bovendien een flinke toename van het verkeer. De Oude Tempellaan zou het aanbod niet kunnen verwerken. Wethouder Nermina Kundic wilde ,,met elkaar invulling geven aan hoe het eruit komt te zien. Het zit niet vast. Ik kan niet zeggen dat er niet gebouwd gaat worden. In mijn optiek is het goed voor Soesterberg dat er huizen bij komen voor uw kinderen, maar ook voor nieuwe Soesterbergers die er ook voor zullen zorgen dat de voorzieningen in het dorp behouden kunnen blijven. Daar zijn ook woningen voor nodig."

VERKEERDE KEELGAT De opmerking van de wethouder dat de Raad van State twintig procent van het oorspronkelijke bestemmingsplan heeft afgekeurd ,,en dus tachtig procent goed" kwam haar op kritiek uit de volle zaal te staan. Andere opmerkingen leidden tot boe-geroep en tal van interrupties. Ook de opzet van de avond schoot de bezoekers in het verkeerde keelgat. Zij wilden juist met de wethouder in gesprek met als enige doel duidelijk te maken dat de Oude Tempel als bosgebied behouden moet blijven en dat ze daarvoor wilde meedenken over een alternatieve plek.

SPANDOEKEN In plaats daarvan waren de bezoekers aangewezen op verschillende punten in de zaal waar ze aan tafels hun gal konden spuwen, want daar kwam hun inbreng eigenlijk wel op neer. Dat werd buiten al duidelijk, waar spandoeken waren aangebracht met teksten die niets aan duidelijkheid te wensen overlieten: handen af van het bosgebied Oude Tempel. Dat was ook de sfeer op de rest van de avond.

GEEN DASSEN Toeval of niet, uitgerekend donderdag kwam het bericht dat de provincie de gemeente toestemming heeft gegeven om de hekken rond het omstreden gebied weg te halen. Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat er op dit moment geen dassen op het landgoed wonen, reden om de hekken destijds aan te brengen, en dat de hekken dus overbodig zijn. De Stichting Das en Boom die een ook een rol heeft in het geheel, adviseert de gemeente wel om het hek dat nu nog om de dassenburcht staat te behouden, om te voorkomen dat zich weer nieuwe dassen vestigen in het gebied.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie