Hopman Masselman Groep aan de slag met een bouwwerk.
Hopman Masselman Groep aan de slag met een bouwwerk. Hopman Masselmangroep

Imposante bouwwerken bij NK Pionieren scouting

21 juni 2019 om 07:05 lokaal

SOEST In de Soester Duinen vindt op zaterdag 22 juni het eerste Nederlands Kampioenschap pionieren plaats. Pionieren is een scoutingtechniek waarbij het de bedoeling is dat er bijzondere bouwwerken worden gemaakt met slechts hout en touw. De Leeuwengarde, een groep oud-scouts die samen dingen onderneemt en onderdeel is van de Soester Hopman Masselman Groep, is organisator van dit eerste NK.

Astrid van den Hoek

Wie niet bekend is met de scoutingtechniek pionieren, kan zich bij het woord pionier toch vast van alles voorstellen. Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt, zodat hij daar zijn weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen. Vaak vindt diegene ontberingen en primitieve omstandigheden op zijn weg en moet hij letterlijk het pad effenen voor anderen. In een meer militaire setting waren pioniers vaak de mensen die veldkeukens en loopgraven aanlegden. Op zakelijk gebied kan een pionier als eerste met een nieuw product of dienst op de markt komen of een nieuwe techniek introduceren.

,,Zo is het bij pionieren in de scoutingwereld eigenlijk ook", zegt Alex van der Wal, lid van de Leeuwengarde en groepsbegeleider en bestuurslid bij de Hopman Masselman Groep (HMG). ,,De pioniers van vroeger hadden weinig materialen en gereedschappen tot hun beschikking. Bij pionieren in de scoutingwereld gaat het er dan ook om bruikbare objecten te bouwen met hout en touw. Op scoutingkampen worden vaak keukens gepionierd, die keukens zijn nodig voor tijdens het kamp, dus dat is heel functioneel. Maar je kunt ook kunstwerken pionieren, speeltoestellen, bewegende bruggen of torens."

Het zal een bijzonder schouwspel te worden in de duinen komende zaterdag, weet Van der Wal, want de plannen voor de bouwwerken moesten vooraf ingeleverd worden. ,,Ik verklap niet veel, maar een van de inzendingen is bijvoorbeeld een indrukwekkende hefbrug met twee torens van tien meter."

COMPETITIE De HMG-Leeuwengarde organiseert vier activiteiten per jaar en een driedaagse trip naar het buitenland. Een van de activiteiten is het organiseren van een landelijke competitie pionieren. ,,We wilden het vooral promoten bij de jongeren bij HMG en in de regio. Uiteindelijk heeft zich geen Soester team ingeschreven voor dit eerste NK, maar volgend jaar gebeurt dat zeker! Nu komen er teams uit Zeewolde, Gemert, Twello, Krimpen aan de IJssel en Boxtel. We vinden het een eer dat al die mensen hier bij ons in de duinen komen bouwen."

Waarom er nog niet eerder een NK in deze discipline is georganiseerd? Van der Wal weet het eigenlijk niet zo goed. ,,Misschien omdat scouting van zichzelf niet zo competitief is. Er worden wel wedstrijdjes gehouden met patrouilles tegen patrouilles en als er een speurtocht is wil elk team wel de eerste zijn. Maar over het algemeen gaat het meer om jezelf overwinnen en samenwerken, niet tégen elkaar. Toch denk ik dat dit NK echt een goed concept is met veel spannende elementen en dat het tegelijkertijd echt bij scouting past. Daarom hebben we ons er ook sterk voor gemaakt om dit van de grond te krijgen. Als je een gat ziet, moet je erin springen!"

Toeschouwers en supporters zijn op 22 juni welkom op Sparrenlaan 22. Vanaf zonsopgang (05.18 uur) hebben de teams van maximaal tien deelnemers (van allerlei leeftijden) precies tien uur bouwtijd. Daarna maakt de jury een ronde. Die let onder meer op de wow-factor van het ontwerp, kwaliteit van het bouwplan, technische bouwkundige kwaliteit, veilig werken en de communicatie en sfeer in het team.

advertentie
advertentie