Ontvangst van de Duitse scholieren, vrijdagmorgen in het Griftland College.
Ontvangst van de Duitse scholieren, vrijdagmorgen in het Griftland College. Jaap van den Broek

Flitskennismaking: Nieuwsgierige scholieren maken er een leuke dag van

20 juni 2019 om 13:00 lokaal

SOEST In een lokaal van het Griftland College overstemmen stemmen elkaar. Tientallen gesprekken in een mengeling van Engels, Nederlands en Duits gonzen door de ruimte. Leerlingen van de school houden een speeddate met leeftijdgenoten uit Soest Duitsland. Het is de eerste kennismaking tijdens de eendaagse uitwisseling van scholieren tussen het Nederlandse en Duitse Soest.

Peter Beijer

De grote touringcar met Duits kenteken en opschrift Schwertheim wordt op vrijdag om 11.00 uur in de Noorderweg geparkeerd. De 28 scholieren uit Soest Duitsland zijn drie uur eerder in de bus gestapt om kennis te maken met de zustergemeente en vooral hun leeftijdgenoten van het Griftland College.

FLITS Burgemeester Rob Metz en rector Kees Versteeg ontvangen de Duitse gasten en openen de uitwisseling. De eerste halve eeuw had de uitwisseling tussen het dorp en de Stadt vooral een sportief karakter, compleet met onderlinge sportwedstrijden waarbij er overnacht werd bij gastgezinnen. Tegenwoordig bestaat de uitwisseling ook uit een flitskennismaking tussen scholieren waarbij nog steeds ruimte is voor ontmoeten, sport en cultuur.

SPEEDDATE Het eerste contact tussen de jeugd (15-16 jaar) is een speeddate. Michael van 't Veer, docent lichamelijke opvoeding, is een van de begeleiders. Hij geniet van het rumoer in het lokaal, waar 28 Nederlanders gesprekken aanknopen met 28 Duitsers. ,,Het is leuk om te zien hoe snel er contact gemaakt wordt. De gesprekken gaan over van alles. De scholieren zijn nieuwsgierig naar de gebruiken in het andere land. Ook worden er allerlei vragen gesteld over bekende Nederlanders en Duitsers. Bij de Nederlanders zitten ook VWO'ers die al eindexamen hebben gedaan. Zij hoeven er niet bij te zitten, maar vinden het leuk om dit mee te maken."

KLEURRIJKER Annette Strunk is docente Duits bij het Griftland en, samen met Hans van Dorrestijn, eveneens begeleider tijdens de uitwisseling. ,,De Duitse leerlingen kijken hun ogen uit. Vooral de grootte van de school imponeert hen. Alles is wat kleurrijker dan in de school in Soest Duitsland. Daar hebben we leuke complimenten over gekregen."

HOKJES De Duitse meisjes Jill (16) en Sina (15) bevestigen de woorden van Strunk. 's Morgens om half acht stapten zij in de bus en een dikke drie uur later hebben zij al veel indrukken opgedaan over Nederland en Nederlanders. ,,Heel bijzonder dat hier kunst aan de muur hangt. Dat kennen wij niet bij onze school." Wanneer aan de meisjes wordt gevraagd of er sprake is van enige rivaliteit tussen Nederland en Duitsland, kijken ze verbaasd. ,,Rivaliteit? Daar zijn wij helemaal niet mee bezig. Wij denken niet in grenzen en in hokjes."

Na de speeddate is het tijd voor de lunch en zodra de inwendige mens versterkt is wordt er door de muzikale talenten van beide groepen muziek gemaakt. Ondertussen is er ook ruimte voor sport. Jill en Sina vertelden het al. De sportuitwisseling is zonder de traditionele animositeit tussen beide landen.

GEMIXT Waar de uitwisseling voorheen ook een wedstrijd tussen beide landen was, daar gaat het nu vooral om het samenzijn. Michael van 't Veer: ,,De sportwedstrijden doen we gemixt. Nederlanders en Duitsers sporten met elkaar en onder elkaar. Na het sporten gaan we gezamenlijk van een ijsje genieten."

TEN KLEIJ De Nederlanders en Duitsers spelen ook een softbalwedstrijd. Daar zit een mooie historie aan vast. Ruud ten Kleij was van 1975 tot 1999 docent lichamelijke opvoeding en decaan bij het Griftland College. De populaire oud-docent overleed afgelopen NIeuwjaarsdag. In 1979 introduceerde Ten Kleij tijdens de uitwisseling de softbalsport in Soest Duitsland. ,,Het is toch mooi dat veertig jaar later, dankzij Ruud, die sport daar nog steeds beoefend wordt."

STELLETJE De uitwisseling duurt zes uur, daarna worden de Duitsers alweer uitgezwaaid, wanneer ze op weg gaan naar hun eigen Soest. Annette Strunk: ,,Via social media en e-mail is het gemakkelijk om het contact open te houden. Of er ooit een stelletje uit de uitwisseling is ontstaan? Nog niet, maar wie weet in de toekomst."

Muziek was een van de onderdelen van de (taal)uitwisseling op school.
De Duitsers softballen op het Griftland College. De dit jaar overleden oud-docent Ruud ten Kleij introduceerde ooit deze sport bij hen in 'Soost´.
advertentie
advertentie