De geringde ruiogpootbuizerd bidt boven de Dijkgatsweide.
De geringde ruiogpootbuizerd bidt boven de Dijkgatsweide. Johan van der Vegt

Roofvogel valt hardlopende vrouw aan op Dolderseweg

5 juni 2019 om 15:00 lokaal

SOEST Op de Dolderseweg is dinsdagmorgen een vrouw aangevallen door een roofvogel. De vrouw was daar aan het hardlopen toen ze werd verrast en opgeschrikt door de vogel. Het gaat vrijwel zeker om een buizerd, een soort die hier veel voorkomt in de bossen en op prooien jaagt boven de velden.

Johan van Beek

Deze roofvogel staat er om bekend dat hij in het voorjaar wel eens mensen aanvalt als ze in de buurt komen van een nest met jongen. Meestal vliegt het vrouwtje dan geruisloos en valt ze de 'indringer' van achteren aan. Niet zelden tikt de buizerd het hoofd van het bewegende doelwit aan. Het kan voorkomen dat het slachtoffer tot bloedens gewond raakt, zeker als hij met zijn scherpe klauwen een harde tik op het hoofd uitdeelt. Maar over het algemeen valt de schade mee.

Kenners verklaren dat de buizerd tijdens het broedseizoen alleen maar het nest met jongen wil beschermen. Vooral mensen die zich snel voortbewegen, zoals hardlopers en fietsers, lopen het risico te worden aangevallen door een bezorgde moeder buizerd. In andere bossen komt het in deze periode van het jaar ook voor. In het Baarnse Bos zij in elk geval in voorgaande jaren regelmatig meldingen geweest van een aanval door een buizerd. Soest en Baarn zijn hierin niet uniek. Overal in het land zijn mensen tijdens het broedseizoen aangevallen door een buizerd.

Door mensen wordt vaak gesproken van een agressieve buizerd die aanvalt. Volgens vogelkenners gaat het om roofvogels die hun nest willen beschermen en hardlopers en fietsers als een gevaar voor hun jongen zien. De vrouw die dinsdag op de Dolderseweg werd aangevallen wil vooral waarschuwen.

De geringde ruiogpootbuizerd bidt boven de Dijkgatsweide.
advertentie
advertentie