Nog geen twee maanden geleden was op het erf aan de Birkstraat de feestelijke opening van de theetuin bij het Gagelgat.
Nog geen twee maanden geleden was op het erf aan de Birkstraat de feestelijke opening van de theetuin bij het Gagelgat. Martin Huizenga

Vrijwilligers Gagelgat boos

1 juni 2019 om 12:30 lokaal

SOEST De theetuin en het winkeltje met paardenspullen bij boerderij Het Gagelgat zijn sinds vrijdag gesloten op last van de gemeente. Het bestuur van de overkoepelende stichting De Paardenkamp kan daar begrip voor opbrengen. Maar de vrijwilligers die de directe gevolgen ondervinden komen in opstand.

Hans Veltmeijer

In een uitgebreide brief per e-mail vraagt Henriette Mochel de Soester gemeenteraadsleden om hulp en het college te overtuigen om het winkeltje weer te openen. Ze ondertekent 'namens alle vrijwilligers, dagbestedingen en natuurlijk de paarden'. Ze wijst erop dat de verkoop van gebruikte paardenspullen al ruim vijftig jaar een nevenactiviteit is van De Paardenkamp en dat dit al twintig jaar op gestructureerde wijze gebeurt. Het vorige college verzocht De Paardenkamp alle publieksgerichte activiteiten op Het Gagelgat te concentreren, om zo verkeersoverlast te beperken. De verhuizing van het winkeltje gebeurde een maand geleden. Het huidige college werd vorig jaar bij een rondleiding op de hoogte gebracht van de nieuwe locaties van theetuin en winkeltje, stelt Mochel.

,,Geen van de wethouders heeft toen met een woord gerept over detailhandel, vergunningen of trajecten." Ze verwacht de volksvertegenwoordigers spoedig ene petitie met 20.000 handtekeningen te overhandigen. Dat detailhandel op Het Gagelgat niet passend zou zijn in de omgeving, begrijpen de vrijwilligers niet, Temeer omdat in de nabijheid onder meer een meubelboulevard, een diervoederwinkel en een kaasboerderij zijn gevestigd. ,,Hoezo past niet? En hoezo detailhandel? Eerst vragen naar een andere locatie te gaan en het daar dan verbieden binnen een maand na de opening. Dit klinkt bijna als onbehoorlijk bestuur."

De inkomsten van het winkeltje met gedoneerde tweedehands paardenspullen komen volledig ten goede aan de verzorging van oude paarden. Die inkomsten van 32.000 euro per jaar vormen volgens de briefschrijvers twee procent van de totale inkomsten van De Paardenkamp. Daarom gaat het om 'een ondergeschikte nevenactiviteit die past binnen de bestemming en hoofdactiviteit: het opvangen en verzorgen van de oude paarden'.

De voorzitter van De Paardenkamp, Dirk Keetbaas, was niet van de brief op de hoogte. Hij meldde vorige week nog dat hij het standpunt van de gemeente niet leuk vindt maar wel begrijpt. Daarbij stak hij de hand deels in eigen boezem. De theetuin was immers zonder gemeentelijke toestemming geopend. Hij toont ook begrip voor de actie van de vrijwilligers. ,,Het is aan hun om dit te doen. Ik begrijp dat ze opkomen voor hun bestaan en hun werk. Het gaat vaak om mensen die hierdoor beginnen op te krabbelen op de arbeidsmarkt. Die voelen zich daarin nu niet gekend door de gemeente." De kwestie van wel of geen detailhandel noemt hij 'een grijs gebied'. Wethouder Harrie Dijkhuizen verklaart tot handhaving over te zijn gegaan toen het college zich plotseling geconfronteerd zag met de opening van de theetuin en de verplaatsing van het winkeltje. ,,We zijn al jaren met De Paardenkamp in gesprek en willen graag een totaalplan zien. Tot nu toe hebben we gedoogd maar dit konden we niet over ons kant laten gaan."

advertentie
advertentie