Gert Lamers (rechts) overhandigt de AED aan Astrid van Leyenhorst bij wie op Spad 2 de AED opgehangen wordt.
Gert Lamers (rechts) overhandigt de AED aan Astrid van Leyenhorst bij wie op Spad 2 de AED opgehangen wordt. Eempers

Eerste AED voor Spad

31 mei 2019 om 15:11 lokaal

SOESTERBERG Binnen vijf dagen zijn de bewoners van Egghermonde, Bloemheuvel en Wostok op initiatief van Gert Lamers erin geslaagd het geld voor een AED (Automatische Externe Defibrillator) bij elkaar te krijgen. De actie 'Buurtaed' van de Hartstichting, waarbij tegen korting een AED aangeschaft kan worden, vormde hiertoe de aanzet.

Jan van Steendelaar

,,Ongelooflijk, al die donaties en positieve reacties! Wat ben ik blij in een buurt te wonen waar men zich zo bewust is van het belang van een AED", zegt Lamers. Hij is al sinds vorig voorjaar onvermoeibaar bezig om zijn ideaal, zoveel mogelijk AED's in het dorp te krijgen, te realiseren. Zijn eerdere poging mislukte doordat hij toen, constateert hij achteraf zelf, onvoldoende gericht te werk ging. Nu was van te voren bepaald dat de AED op Spad 2 bij de familie Van Leijenhorst zou komen te hangen, werd subsidie bij de gemeente aangevraagd in het kader van Burgerinitiatief en werd huis aan huis aangebeld om een flyer met de nodige informatie te overhandigen.

VIJF DAGEN Mede dankzij de inzet van een aantal actief betrokken buurtbewoners werd deze keer de actie, waarvoor het idee op een verjaardagsfeestje ontstond, dan ook een groot succes. Al na vijf dagen was het streefbedrag gehaald. De Hartstichting sloot hierop automatisch de actiesite af. Dit tot verbazing van heel veel buurtbewoners die ook nog wilden doneren. Door het grote succes hoefde zelfs geen beroep op de gemeentelijke subsidie gedaan te worden.

Wat Lamers betreft blijft het niet bij deze ene burgeractie, want naast de reeds aanwezige AED's bij de Drie Eiken en de Plus ziet hij het liefst nog meer 24 uur per dag bereikbare AED's in het dorp verschijnen. In het bijzonder in wijken die verder van het centrum liggen, zoals Apollo, Gemini en de flats achterin het dorp. De mogelijkheid hiertoe is er, want de niet meer actieve vereniging Soesterbergs Belang heeft bij monde van penningmeester Peter van Rijthoven toegezegd initiatiefnemers in andere wijken financieel te willen steunen. Dit betekent dat inclusief een subsidie van de gemeente vanuit de pot Burgerinitiatief voor ongeveer 400 euro een AED haalbaar is.

,,Als andere dorpsgenoten voor hun wijk een actie willen opstarten, ben ik graag bereid te adviseren over de aanpak en mogelijkheden, maar ook te wijzen op de valkuilen'', zegt Lamers. Zelf kreeg hij veel input van Hannie van der Straten, de gemeentelijke contactpersoon tussen Soest en Soesterberg.

Doordat Lamers voor 'zijn' AED geen financiële steun van Soesterbergs Belang nodig had, stelt de vereniging hem nu in staat een aantal personen uit zijn wijk een reanimatiecursus te laten volgen. Hij is hier heel blij mee, want het aantal bij de Hartstichting geregistreerde oproepbare hulpverleners in de wijk kan hierdoor aanzienlijk vergroot worden.

Als het gaat om het verkrijgen van meer AED's in het dorp heeft Lamers nog een idee. ,,Er wordt momenteel volop gebouwd in Soesterberg Noord en naast de sauna. Het zou toch prachtig zijn als de bouwbedrijven na realisatie van deze wijken een AED zouden aanbieden? Al hoop ik natuurlijk wel dat de AED's nooit ingezet hoeven te worden!''

advertentie
advertentie