Aandacht voor een van de tientallen kunstwerken van een van de kunstenaars.
Aandacht voor een van de tientallen kunstwerken van een van de kunstenaars. Jaap van den Broek

Geen grenzen bij Treff: 'Mooie en goeie kunst' bij start van uitwisseling

2 juni 2019 om 12:25 lokaal

SOEST Treff 2019: Onbegrensd/Unbegrenzt is geopend. De achtendertig beeldende kunstenaars uit Soest Duitsland en Soest Nederland treffen elkaar met hedendaagse kunst in de opening van het tweejaarlijkse 'Treff'. Dit jaar in kunstcentrum en beeldentuin HaZart. Het is tevens de start voor de uitwisseling tussen de naamgenoten die in juni verder gestalte krijgt.

Martin Huizenga

Het hele programma van TREFF (v/h Soest-Soest) tot en met 29 juni strekt zich uit tot kunst, cultuur, sport, het onderwijs en ondernemen. Deze uitwisseling tussen de gemeente en de Stadt Soest begon in 1952, een EU gedachte avant la lettre. Hoe één identieke naam kan uitgroeien tot een stedenband die onbegrensd vrienden maakt en ruimdenkend en openhartig voor elkaar open staan.

Jan Hazelaar leidt de speeches in en wisselt af in het Nederlands en zijn beste Duits. Tussendoor optredens van het koor Tourdion onder leiding van Astrid Krause. In alle moderne talen wordt gezongen, zoals 'Oh wunderbare Harmonie'. Muziek verbindt over grenzen heen, ook zonder de taal te beheersen. Het lied Tourdion gaat over wijn en dansen, maar het koor Touridon is zoveel meer met zijn prachtige stemmen. Het sluit af met 'Ik ben nergens en overal'. Astrid zag dat een kunstwerk dezelfde titel voert.

COMPLIMENTEN Christina Mackensen, loco-burgemeester van Stadt Soest, deelt vele complimenten uit. Inga Shubert-Hartmann, Vorsitzender van de Kunstkreis Soest, sluit zich hier van harte bij aan. Zij verrast Hazelaar met een mand met Soester producten waaronder de beroemde Soester Pumpernickel en twee zakken Röst Arom van het merk 'Starke Soester'. Tenslotte opent burgemeester Rob Metz Treff 2019 tussen Soest en - zoals het hoort fonetisch door hem uitgesproken- 'Zoost'. ,,Kunst ontstaat vanuit onbegrensde verbeelding'.

Hazelaar sluit af: ,,Op deze prachtige tentoonstelling hangt goede en mooie kunst en dat mag wat kosten. " Hij is met de gemeente in overleg om dit stukje rust in Soest verder te verfraaien, maar het gaat 'ijzingwekkend langzaam'. De burgemeester noemt de procedure, politiek correct, 'zorgvuldig'.

MOEITE WAARD Het gaat te ver om alle kunstenaars de revue te laten passeren, maar het is meer dan de moeite waard om te gaan kijken. Er ligt een brochure klaar, voor een kleine vergoeding, waarin alle kunstenaars aan bod komen met één van hun kunstwerken.

Nadja Willems wil de fotografie vitaliseren in een tijd dat de waarde van een foto is gedevalueerd tot een wegwerpartikel door de hoeveelheid kiekjes met de mobiel. Oude dia's en foto's worden massaal vernietigd. Nadja zorgt voor een tweede kans van de 'verweesde beelden'. Zij vat oude beelden in één samen, geen begrenzing in tijd, plaats en gebeurtenis met een déjà vu van gisteren.

Alexander Klar maakt een 'Skulptur, 2x2x2 meter: ,,Wat hou je over als je de bakstenen uit een muur haalt?" Dan zijn slechts de voegen te zien en de weidse doorkijk die het geheel biedt! Hij werkt nu met zijn vrouw in een kunstenaarscollectief aan de andere kant van de grens, bij Enschede.

KRINGLOOP Chris Rodenburg, Soester, is actueel met zijn 'kringloop'. Het proces van opbouw en afbraak, opkomst en ondergang in het verleden, heden en toekomst. Beschavingen en culturen kwamen en gingen en werden vervangen, soms letterlijk op de oude. Zijn werk laat die stapeling zien van nieuw op oud zoals die wordt blootgelegd bij opgravingen. Samen met Dita Valkenet, ook een exposerende Soester kunstenaar, beschouwen zij het kunstwerk.

De rode verkoop sticker wordt voor het eerst geplaatst op de 'Foto auf Acrylglas Die Gruppe' van Elke Demter. We zien een in silhouet gehulde vergadering met vitrage ervoor, waar zich (wat?) afspeelt.

GRENSGEVAL Meria Bakker laat de reflectie zien van een fragiel geregen stapeling van flinterdun porselein, een 'Grensgeval'. Frank Linsewski maakt de kunstig getordeerde 'Mobiusband', tweedimensionaal en toch ruimtelijk. Van Nina Lieven draait een deur open in een cirkel. Op de deur staat: 'Fragen'. Wil je antwoorden op de vragen dan draai je dol… Onbegrensd.

De meeste van de 38 deelnemende kunstenaars verzamelden zich zaterdag bij Kunstcentrum HazArt. De expositie is te zien tot en met 29 juni.
Kamerkoor Tpurdion geeft de expositie in De Hazelaar een muzikaal tintje.
advertentie
advertentie