Het stel stapte na drie jaar verkering in het huwelijksbootje.
Het stel stapte na drie jaar verkering in het huwelijksbootje. Ronald Kersten

Zestig jaar getrouwd: 'Mijn vader had gelijk een oogje op haar'

1 mei 2019 om 11:30 lokaal

SOEST Zestig jaar zijn Jan (84) van Asch en Paula (86) van Asch-Splint uit Soest getrouwd. Ze blikken terug op een bewogen leven. Het echtpaar leerde elkaar kennen toen hij in militaire dienst zat en zij op vakantie was met een vriendin. De vriendinnen raakten aan de praat met de groep militairen. ,,Mijn vader had gelijk een oogje op mijn moeder", vertelt dochter Yvonne Lip - van Asch.

Hendriëlle de Groot

Mijn moeder wilde daar eerst niets van weten, maar toen heeft mijn vader steeds brieven naar haar gestuurd en uiteindelijk hebben ze een afspraak gemaakt." Ze kregen een relatie en stapten na drie jaar verkering in het huwelijksbootje. Na hun huwelijk betrokken ze een bovenwoning in Bussum. Later verhuisden ze naar Soesterberg en Soest.

Jan en Paula kregen drie kinderen: twee dochters en een zoon, die anderhalf jaar geleden plotseling is overleden aan een hartstilstand op 55-jarige leeftijd. Jan van Asch is een geboren en getogen Soester, als zoon van de slager van slagerij Van Asch. De slagerij is inmiddels van eigenaar gewisseld. Als kind moest hij ook meehelpen in de slagerij, terwijl hij geen vlees lustte. Bloedworst draaien: hij gruwde ervan. Toch heeft hij, nadat hij met pensioen ging, kleine klusjes gedaan in de zaak, zoals bestellingen rondbrengen. Zijn passie lag heel ergens anders. Jarenlang heeft hij als banketbakker gewerkt. Hij wilde zoveel mogelijk ervaring opdoen bij verschillende banketbakkerijen, maar zijn ultieme droom was om zijn eigen zaak te openen. Die droom wist hij te verwezenlijken. Twaalf jaar lang heeft hij in Soesterberg een eigen banketbakkerszaak gehad. Paula zorgde voor de decoratie van de etalages. ,,Wat ze ook geweldig kon, was gekleurde linten doen om paaseieren van chocolade, die mijn vader maakte", vertelt Yvonne. ,,Het was super dat mijn vader thuis was, in de banketbakkerszaak, als we thuis kwamen van school."

AUTOPECH Later ging de zaak failliet en verhuisden ze van Soesterberg naar Soest, waar Jan tot aan zijn pensioen als banketbakker in loondienst werkte. Ze koesteren mooie herinneringen aan de vakanties. ,,We gingen naar Spanje, Italië en Oostenrijk met de caravan", vertelt Yvonne. ,,We hadden vaak autopech", vult haar zus, Miranda van Asch aan. ,,Dat was de rode draad tijdens onze vakanties. Je zag veel auto's met caravans erachter die met een kokende motor aan de kant van de weg stonden. Dat hadden wij in mijn herinnering ook elke vakantie wel een keer. Wij maakten ons daar nooit druk om, maar mijn moeder altijd wel."

KLEINKINDEREN Het echtpaar heeft acht kleinkinderen gekregen, waar ze regelmatig op pasten. De kleinkinderen hebben veel gelogeerd bij hun opa en oma, die tegenover de kinderboerderij woonden. Jan was jarenlang actief bij tafeltennisvereniging Shot. Toen zijn motoriek slechter werd, werd hij actief in het bestuur. Hij werd uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar. Anderhalf jaar geleden is hij definitief bij Shot gestopt en toen is er een bar naar hem vernoemd.

Paula heeft vroeger op kantoor gewerkt in Amsterdam en later in Hilversum. ,,Het was wel heel leuk voor haar dat ze in de banketbakkerij kon helpen. Daar heeft ze ook haar creativiteit kunnen uiten in de etalages. Later heeft ze aquarellen gemaakt en gebeeldhouwd. Ze heeft ook poppen gemaakt", vertellen de zussen. De beelden staan nu bij de dochters thuis.

Jan en Paula van Asch zijn al verrast met een feest, tijdens de huwelijksdag. Ze hebben in een restaurant een high tea gedaan met de hele familie. Ook hebben ze maandag bezoek van de burgemeester gekregen, ter ere van hun zestigjarig huwelijk.

advertentie
advertentie