Red Stars handhaaft zich in de eerst eredivisie dankzij een Houdini-act.
Red Stars handhaaft zich in de eerst eredivisie dankzij een Houdini-act. Ronald Kersten

Red Stars grijpt allerlaatste strohalm

16 april 2019 om 20:35 Sport

SOEST Red Stars blijft in de eerste divisie. Er was wel een Houdini-act nodig om te ontsnappen aan degradatie. De basketballers grepen de allerlaatste strohalm door op de slotdag in Hoorn te winnen van De Hoppers: 60-68. Dat gebeurde niet zomaar.

Johan van Beek

Doordat Landstede Zwolle werd ingeblikt door Akrides (84-46) kwam Red Stars in wedstrijdpunten op gelijke hoogte met de Overijsselse ploeg. Op basis van het onderling resultaat droeg Red Stars bij het competitieslot de laatste plaats over aan Zwolle.

Uit de eerste divisie degraderen twee teams. Voor aanvang van de competitie trok Landslake Lions zich terug. Zwolle is de tweede ploeg die eruit keldert. Red Stars is nu zeker van handhaving. Dat werd maandag bevestigd door de wedstrijdleider van de Nederlandse Basketball Bond.

Daar zag het in Hoorn aanvankelijk niet naar uit. De start van de Soesters was dramatisch, net als een week eerder tegen Donar. Verdedigend gaf het bezoekende Red Stars niet thuis en na een kwart zag het er somber uit: 27-11. Het herstel zette zich nog in voor de rust (33-30). Waar de inhaalrace tegen Donar strandde in het zicht van de haven, daar ging Red Stars dit keer erop en erover. Via 42-51 (na het derde kwart) werd het 60-68 voor Red Stars dat vanwege een volle ziekenboeg een moeilijk seizoen doormaakte, maar na de zomer weer in een complete samenstelling aan een avontuur in de eerste divisie begint.

Zover bekend blijven alle spelers, onder wie ook de Litouwer Darius Surginas die in het begin van het seizoen geblesseerd afhaakte en onder het mes moest. Alleen Ruben Bevelander keert vanwege fysieke klachten niet terug in het team. Wat coach Axel Gouw gaat doen, is nog niet bekend. Helder is wel dat ploeg en aanhang hopen dat hij blijft.

advertentie
advertentie