Afbeelding
Ton van Zoeren

Kazakh Kuresi Euroasia cup 2018 in Soest

23 december 2018 om 20:03 Sport/sport

SOEST  Amper veertig seconden lang duurde de partij van Nicolaas Herbert. De Edenaar maakte deel uit van het Nederlands team dat op het laatste moment was toegevoegd aan het Kazakh Kuresi  Eurasia Cup 2018 dat voor het eerst in de historie in West-Europa werd gehouden. Organisator Edmar Abdoulaev  was trots: ,, Er wordt vandaag geschiedenis geschreven in Soest.''

Ton van Zoeren

Voor Nicolaas Herbert was over zijn verloren partij niet erg teleurgesteld. ,, Niet te geloven, ik maakte een technische fout. Natuurlijk houd ik niet van verliezen, maar even slikken en daarna weer doorrossen. Ik heb nog twee partijen voor de boeg. Wat mij opviel bij die atleten is dat als je ze voelt het wel lijkt of ze een harnas aan hebben. '' De voorbereiding voor de sporter was verre van ideaal geweest. ,, Pas woensdag zag ik op internet het verzoek van de organisatie om mee te doen. Meteen toeslaan dacht ik. Dit is een mogelijkheid die nooit meer terug komt. Ik heb meteen wat jongens aan de jas getrokken en had binnen twee dagen een compleet team. Gelukkig konden we pakken lenen, want deze sport speel je in een kimono. Op internet hebben we veel filmpjes bekeken over de sport en de spelregels. Het was best spannend. We wisten niet wat ons te wachten stond.''

PROMOTIE In Kazakhstan is de sport immens populair. Om de sport in het westen te promoten had dat land ervoor gekozen om in Nederland het toernooi te houden samen met Oezbekistan, Turkmenistan en Mongolië in de Aziatische poule. De Europese poule met Georgie, Duitsland, Wit Rusland en Nederland was van een heel ander kaliber, maar de strijdlust en enthousiasme was er niet minder om. Dat Edmar Abdoulaev het evenement naar Nederland heeft weten te halen is niet vreemd. De Baarnaar, die overigens het grootste gedeelte van het jaar ergens op de aardbol verblijft als scheidsrechter van internationale toernooien en Olympische spelen: ,, Ik kreeg het verzoek van Kazakhstan. Daar heb ik veel contacten.'' Jammer voor de organisatie is dat de publieke belangstelling tegen valt. Het aantal officials overtreft de bezoekers. Juryleden, arbiters, tijdwaarnemers en cameramensen laten zien dat het om een serieus sportevenement gaat. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De worstelaars worden met argusogen gevolgd.

WARMING-UP Vol verwachting is Lucas Hoogendijk uit Breukelen. Tijdens zijn warming-up kijkt hij naar zijn tegenstanders. ,, Dit is voor iedereen nieuw. Ik kijk er wel naar uit. Het is een heel andere ervaring met andere technieken. Je mag bijvoorbeeld geen benen pakken. We hebben er niet specifiek op getraind. Het is een groot toernooi in Kazakhstan en voor het eerst in Nederland. Zal ook wel de laatste keer zijn, want de kans is groter dat het de volgende keer in één van de Sovjetlanden gehouden zal worden.'' Hoogendijk heeft in de persoon van zijn vader een supporter bij zich. ,, Hij gaat hier vandaag ondervinden wat wel of wat niet mag. Veel weet hij er nog niet van. Ach, het is maar vijf minuten per wedstrijd, maar die zijn wel uiterst vermoeiend. Het wordt een slijtageslag vandaag. Wat me opviel was dat er vooraf vriendelijk gegroet wordt, maar dat men ontzettend fel is tijdens de wedstrijd'', aldus senior.

OMZET Gelegenheidscoach Frank Ningberg, die les geeft in judo en samba, ziet de humor er wel van in. ,, Ik had nog niet eerder van deze sport gehoord. Dit gebeuren is uniek, want je verwacht toch niet dat zoiets groots in Nederland wordt gehouden. De eerste ronde zal het wel aftasten worden. We doen gewoon lekker mee voor de gezelligheid.'' Het horecagedeelte van Beukendal deelt niet mee in die gezelligheid, want de omzet is nihil volgens Rinus Valk. ,, Maar dat had de organisatie mij al verteld. Toch ben ik open gegaan voor wie er trek heeft in bakje koffie.'' Bij de spoelbak staat Hessel de Goeij de glazen te poleren bij gebrek aan klanten. Af en toe werpt hij een blik richting de sporthal. ,, Ik vind het maar niks, wat een rare sport'', zegt De Goeij, wiens blik telkens richting het televisiescherm gaat, waar FC Utrecht aan het worstelen is met Ajax.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie