Afbeelding
F. de Boer

Kinderen op reis in de wereld van de filosofie

21 december 2018 om 12:18 lokaal

SOEST Poppenspeler Ennadien Blink (60) is van huis uit kleuterleidster en orthopedagoog. Niet gek dus dat ze met haar muzikale voorstellingen vooral kinderen wil bereiken. Ze kiest daar graag pittige onderwerpen voor uit. Na een voorstelling over WOII heeft ze zich nu met muzikant Harrie Herfst vastgebeten in het thema filosofie. De try-out is op 28 december in Theater Idea.

Astrid van den Hoek

Filosofen hebben door de eeuwen heen antwoord proberen te geven op de zin van het leven, je eigen bijdrage hieraan en hoe met elkaar samen te leven. Thema's die in onze tijd belangrijker zijn dan ooit, vinden Ennadien Blink en Harrie Herfst. Zeker voor kinderen. ,,Ik vind het mooi hoe kinderen nog oordeelloos zijn en onbevangen", zegt Blink. ,,Met kinderen bezig zijn, vind ik zó leuk, maar ook zó belangrijk. Ik wil hen zelf laten nadenken. Dat ze zich niet laten leiden door wat 'men' vindt. Ik wil ze aanmoedigen om positief naar elkaar te kijken."

IN DE MODE En daar kunnen filosofen als Kant, Descartes, Socrates en Plato ons veel over leren, vindt de poppenspeelster. ,,Een pittig onderwerp, maar filosofie is nu in de mode, dus ik denk dat het wel het goede moment is." De try-out komt na een lang voortraject. ,,Als je het over filosofie gaat hebben, moet je eerst weten wat het is", zegt Blink. ,,Daarom heb ik veel research gedaan, onder andere cursussen filosofie gevolgd. En ook het decor maken kost natuurlijk veel tijd en geld. Helaas wordt poppentheater door subsidieverstrekkers nog niet echt serieus genomen, alsof het geen échte kunstvorm is. Niveau poppenkast met Jan Klaassen, zoiets. Gelukkig dat de gemeente Soest ons wel ondersteunt en ziet dat je met poppen de grote wereld waarin kinderen leven kleiner maakt, zodat ze zelf groot kunnen zijn."

WAARNEMING De voorstelling is voor iedereen vanaf tien jaar. Blink: ,,Het gaat om het standpunt van waarneming: volwassenen kunnen door hun levenservaring of kennis wat ze zien in een andere context plaatsen. Zij halen er dan een andere boodschap uit dan de kinderen. Daarom is het ook een voorstelling zonder tekst. In tekst zit al snel een richting of een oordeel. Muziek en poppenspel, daar kan ieder zelf invulling aan geven."
De poppenspeelster vond het wel een hele kluif om de verschillende opvattingen van de filosofen weer te geven. ,,Ik heb Socrates overal ritsen gegeven, zodat hij letterlijk in zichzelf op zoek kan gaan naar antwoorden. Descartes is van 'ik denk dus ik besta', daarbij heb ik me verplaatst in kinderen die hun handen voor hun ogen doen en dan denken dat niemand ze meer ziet. Dus Descartes heb ik luiken voor zijn ogen gegeven: als ze open zijn, is hij er en als ze dicht zijn dan bestaat hij niet."

FENOMEEN 'De grot van Plato' vond ze nog het ingewikkeldste fenomeen. ,,Pas op het allerlaatst snapte ik dat het gaat om een grot van percepties waarin de mensen geketend zitten. De schaduwen die ze vanuit de grot zien, vinden ze eng. Ze denken dat de wereld buiten de grot ook eng is. Dat is misschien helemaal niet zo, maar dat weet je pas als je buiten bent. Neem zoiets als Smitsveen, waar ik woon. De perceptie is veelal dat het een probleemwijk is. Huh, denk ik dan, ik vind het een fantastische wijk om te wonen! Ja, er zijn wel eens jongeren in deze wijk, die dingen uithalen. Is dan de hele wijk meteen slecht? Dat is grotdenken! Probeer oordeelloos te zijn, niet in de grot te gaan zitten. Verwonder je over de ander, zorg dat we allemaal kunnen zijn zoals we zijn. Dat wil ik meegeven."

Try-out De Reis, 28 december 20.15 uur in Idea. Kaarten zijn te koop via www.ideacultuur.nl/theater of aan de zaal.

advertentie
advertentie