Afbeelding
Provincie Utrecht

Proef met nieuw geluidsscherm in Soesterberg

14 december 2018 om 10:15 lokaal

SOESTERBERG In de berm van de Amersfoortsestraat (N237) in Soesterberg komt vanaf 17 december een proefopstelling van een zogeheten whiswall, een nieuw product dat moet zorgen voor een vermindering van verkeersgeluid.

De whiswall bestaat uit een laag geluidsscherm met daarop een betonnen element dat het verkeersgeluid laat afbuigen naar boven in plaats van zijwaarts. Hierdoor hebben mensen die in de buurt van de weg wonen minder last van verkeerslawaai.

75 METER De whiswall komt te staan in de berm van de Amersfoortsestraat, tussen de uitvoegstrook richting de parallelweg en de aansluiting met de Richelleweg (N413), over een lengte van circa 75 meter. De proefopstelling van de whiswall stond langs het spoor in Susteren en komt voor een periode van 2 à 3 maanden vrij. Hierdoor kan de provincie hem gebruiken als proef langs de N237 in Soesterberg.

METINGEN Tijdens de proefopstelling zal de provincie geluidsmetingen verrichten met behulp van meetpalen. Deze palen meten het geluid op verschillende afstanden van de whiswall en op verschillende hoogtes. Ook zal er een meetpaal worden geplaatst waar geen whiswall aanwezig is. Hiermee kan het verschil in verkeerslawaai worden bepaald en dus het effect van de whiswall in kaart worden gebracht. De resultaten van de metingen zullen in maart 2019 besproken worden met de aanwonenden van de parallelweg.

HINDER De proefopstelling wordt op 17 en 18 december geplaatst. Op 17 december wordt de ondergrond (fundering) gereed gemaakt, zodat op 18 december de whiswall zelf geplaatst kan worden. Tijdens de werkzaamheden is de uitvoegstrook van de N237 om de parallelweg te bereiken gedeeltelijk afgesloten, waardoor hij een stuk korter is. De uitvoegstrook zal afgezet worden met bakens en een pijlwagen. De parallelweg en de aanliggende woningen blijven tijdens de werkzaamheden wel bereikbaar.

Als de resultaten van de proefopstelling bekend zijn, zal in 2019 besloten worden of de whiswall definitief aangelegd kan worden.

advertentie
advertentie