Afbeelding
Roland Balik

Prestatieafspraken sociale huurwoningen ondertekend

13 december 2018 om 15:28 lokaal

SOEST De gemeente Soest, woningcorporaties en huurdersorganisaties hebben donderdag hun jaarlijkse prestatieafspraken ondertekend. Deze afspraken gaan over de sociale huurwoningen in de gemeente. Er wordt ingezet op duurzame en betaalbare woningen die vooral bedoeld zijn voor de mensen met de laagste inkomens.

De gemeente Soest heeft twee jaar geleden prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties en hun huurdersorganisaties. Deze afspraken zijn nu, voor de tweede keer, geactualiseerd.

DUURZAAM Het gaat om afspraken over verschillende thema's binnen de sociale huursector, zoals het aanbod en de betaalbaarheid van sociale huurwoningen, duurzaamheid, leefbaarheid en wonen en zorg. ,,Met deze afspraken over nieuwbouw en de bestaande woningvoorraad zorgen de partijen ervoor, dat ook toekomstige generaties in een kwalitatief goede, passende en duurzame woning wonen", aldus de gemeente. 

AAN DE SLAG Wethouder Nermina Kundic: ,,De afgelopen jaren bleek het lastig om sociale huurwoningen te realiseren. Samen met de corporaties gaan we de komende maanden extra intensief aan de slag om voor een toename van sociale huurwoningen te zorgen." 

MASTERPLAN De gemeente stelt een Masterplan Wonen op en gaat samen met de corporaties aan de slag met concrete locaties. De herstructurering van het Orlandoterrein en de Molenstraat zijn hier voorbeelden van. Daarnaast bekijken de verschillende partijen komend half jaar hoe ze de prestatieafspraken verder kunnen concretiseren.

ENERGIEZUINIGER Een van de speerpunten uit de prestatieafspraken is het energiezuiniger maken van woningen. Portaal maakt volgens de gemeente de komende twee jaar 1606 woningen zuiniger. Dorine Lommen, regiomanager van Portaal: "Bewoners kunnen kiezen voor de isolatie van vloer, muren en dak. Ook kunnen ze voor zonnepanelen kiezen. We beginnen in 't Hart, samen met bewoners. Die kunnen comfortabeler en energiezuiniger wonen. Dat merken ze ook in de portemonnee." Dit zijn de eerste concrete stappen naar CO2-neutraal wonen in 2050.

ZONNEPANELEN De Alliantie biedt haar huurders de plaatsing van zonnepanelen aan en voert een zonnepanelenproject uit in het complex aan de Albert Cuyplaan. De realisatie van deze projecten is afhankelijk van de instemming van bewoners.

advertentie
advertentie