Luchtfoto van het Dalweggebied waarvoor het college een visie heeft ontwikkeld. De planvorming is weer een stapje verder met suggesties voor meer functies.
Luchtfoto van het Dalweggebied waarvoor het college een visie heeft ontwikkeld. De planvorming is weer een stapje verder met suggesties voor meer functies. Jaap van den Broek

Dalwegvisie is stapje verder

14 december 2018 om 06:43 lokaal

SOEST Het gebied rond de Dalweg tussen de Beukenlaan en de Albert Cuyplaan gaat veranderen. Het wordt levendiger in en rond het gemeentehuis, met werkplekken, woningen en voorzieningen voor sport, zorg en cultuur. Hoe het er precies uit gaat zien, is het onderwerp van de Dalwegvisie waarin wethouder Aukje Treep het voortouw heeft. Ze presenteerde de eerste bevindingen en een stappenplan.

Hans Veltmeijer

Het vorige college had al het startsein gegeven om de toekomst in en rond het gemeentehuis te onderzoeken. Van die bevindingen heeft het huidige college van GGS, D66, VVD en ChristenUnie-SGP stukjes gebruikt, vertelde wethouder Treep. Een van de aanleidingen voor studie was het werkplekkentekort, vooral sinds het intrekken van BBS in Soest.

HUIS VAN DE SAMENLEVING Nu blijkt dat er geen tekort hoeft te zijn, mits het gemeentehuis anders wordt ingericht. Door wanden te verwijderen, werkplekken te delen, digitalisering en meer thuiswerken, kan ook het bestaande gemeentehuis efficiënter worden gebruikt. Een hiermee samenhangend idee is om het gebouw open te stellen voor andere functies, op onder meer cultureel en maatschappelijk gebied. Zodat het een 'huis van de samenleving' wordt. De doorgaans lege raadszaal zou bijvoorbeeld plek kunnen bieden aan het theater.

Daarnaast is de omgeving onder de loep genomen. In het coalitieakkoord wordt al gepleit om zowel woningbouw als sport en culturele activiteiten te clusteren in dit gebied. Te beginnen bij de sport. Twee varianten voor een nieuwe sporthal bij de bestaande sportboulevard aan de Dalweg worden nu uitgewerkt en komend voorjaar ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. Op de plek van de huidige, verouderde sporthal Beukendal kunnen dan woningen komen.

AANKOOP POLITIEBUREAU Over de aankoop van het deels leegstaande politiebureau door de gemeente spreekt de raad zich ook uit in het eerste kwartaal van 2019. Mocht het zover komen, dan wil de politie wel 300 vierkante meter van de gemeente ter beschikking krijgen voor een politiepost. Sloop van het gebouw na aankoop is overigens ook een optie, bevestigde Aukje Treep. Zij gaat met haar ambtenaren de komende tijd aan de slag met de invulling van het 'huis van de samenleving'.

Er worden gesprekken gevoerd met alle belanghebbenden, onder wie de huurders van het Willaert-gebouw (zoals theater en bibliotheek), de Sportfederatie en zorgverleners in de buurt over een mogelijke samenwerking in dit nieuwe Soester dorpshuis. Horeca en werkplekken voor inwoners zijn ook opties.

JUISTE MOMENT Ook wordt in deze 'verkenning' gekeken in hoeverre opbrengsten van leegkomende locaties de nieuwe plannen dekken. Nieuw is het idee van een huis van de samenleving niet. Zeist, Barneveld en Leusden hebben al zoiets. Voor Soest is het het juiste moment voor zo'n stap, vindt het college. De kans om functies samen te voegen, doet zich immers nu voor, met de noodzaak van een nieuwe sporthal en het vrijkomende politiebureau. Ook de bestaande ruimte rond het gemeentehuis wil Soest beter gaan benutten. Zo staat het huidige betonnen plein aan de voorzijde er vrijwel het gehele jaar kaal bij en worden er in de ruime achtertuin nauwelijks recreërende Soesters gespot.

advertentie
advertentie