Afbeelding
Ronald Kersten

Voorzichtig VVZ’49 wint van rode lantaarndrager FZO

9 december 2018 om 09:37 Sport/sport

SOEST De 4-1 eindstand in het voordeel van VVZ'49 doet vermoeden dat de ploeg van John van Loen een makkelijke middag had gehad. ,,Maar als we in het begin op 0-2 of 0-3 achterstand hadden gestaan. Dan hadden we niets te vertellen gehad'', bekent Van Loen.

Ton van Zoeren

De Zeisters waren na de derby van vorige week tegen dorpsgenoot Jonathan met twee rode kaarten zwaar gehavend naar Soest afgereisd. VVZ'49 leek het makkelijk te krijgen tegen een
gelegenheiddefensie. Toch waren het gasten die de eerste kansen kregen. Gelukkig was doelman Oscar Kooy vanaf het begin scherp en voorkwam zo dat de Soesters verrassend op achterstand werden gezet. In de zevende minuut kwam de eerste kans voor de thuisclub. Een droge knal van Uzeyir Ilbay zette de 1-0 op het scorebord.

GOEDMAKERTJE De gasten bleven echter gevaarlijk en de gelijkmaker hing in de lucht. Twintig minuten later gingen de armen weer de lucht in, want Luuk Ouderdorp trof doel. Toen startte de show van de arbiter. De leidsman keurde op advies van de grensrechter de treffer af wegens buitenspel. Toen de gemoederen weer bedaard waren kreeg Ouderdorp een herkansing, maar achter zijn nieuwe poging zat weinig idee. Vlak voor rust kwam FZO toch op gelijke hoogte. Grensrechter Teus Verwoerd had het kunstje van zijn collega aan de overkant onthouden en stak zijn vlag omhoog. En weer trapte de scheidsrechter erin, zodat VVZ toch met een voorsprong kon gaan rusten. Voor Remco Claessens, trainer van FZO, was dat het kantelpunt. ,,Ik had nog wel eens willen zien hoe het was verlopen als dat doelpunt had geteld.''

ANDERE PARTIJ Dat gelukje deed VVZ goed, want na de thee legde het een totaal andere partij op de mat. Twee treffers van Sebastiaan Kolff, waarvan één uit een zeer twijfelachtig penalty deden FZO de das om. Thijmen Volmer maakte het karwei rond: 4-0. Toch kregen de Zeisters hun verdiende eretreffer, maar ze hadden wel de hulp nodig van de leidsman die onvolkomen onterecht ook een strafschop aan FZO toekende: 4-1. De man in het zwart had zijn dag niet en liet zich door iedereen beïnvloeden. Voordeel voor beide clubs was dat hij zijn blunders netjes verdeelde over de twee ploegen. Zijn enige juiste beslissing was om precies op negentig minuten af te fluiten.

SCHERPER Van Loen: ,,Ik had ze gewaarschuwd voor onderschatting, dus daar lag het niet aan. In de eerste helft hadden we het geluk dat je hebt als je bovenin staat. Het tweede gedeelte was stukken beter en hadden we zomaar kunnen uitlopen naar 6-0. We gingen scherper spelen en dan zie je dat wij twee stappen verder zijn dan FZO.'' Maker van twee doelpunten Sebastiaan Kolff was niet tevreden: ,,Het was een slechte wedstrijd met veel balverlies. Verdedigend stond het niet goed. We komen dan wel voor, maar hadden ook zomaar achter kunnen staan. Gelukkig scoorden we de tweede helft op de juiste momenten. Uiteindelijk hebben we gewonnen en dat is het belangrijkste.'' Zaterdag speelt VVZ haar laatste wedstrijd van dit jaar tegen Focus. ,,Zou sneu zijn als we daar de eerste plaats zouden kwijtraken'', aldus Van Loen.