Afbeelding
Eempers

Eindsprint voor geldinzameling kunstwerk in Vliegdekpark

9 december 2018 om 12:14 lokaal

SOESTERBERG Terwijl de door de Koninklijke Luchtmacht geschonken Alouette helikopter inmiddels is ontmanteld en klaargemaakt wordt om in het Vliegdekpark op de overkluizing geplaatst te worden, verloopt de financiering voor het bijbehorende kunstwerk moeizaam.

De stichting Soesterberg Airforce Memorial (SAM) heeft hiervoor volgens Carel Bense nu bijna de helft van de totale kosten van 50.000 euro binnen, dankzij giften van het Cultuurfonds en de gemeenten Soest en Zeist, bedrijven en particulieren. ,,Het gaat nu om de laatste helft. Daarvoor zijn we met nieuwe kanalen bezig, zoals het indienen van een aanvraag om een bijdrage van de Amerikaanse ambassade. Daarover wordt in januari beslist. Ook hebben we de provincie om een bijdrage gevraagd. We hopen de opdracht in januari aan de kunstenaar te kunnen geven."

HELIKOPTER Het bestuur van stichting SAM blijft ook elders zoeken naar mogelijkheden om het geld zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen. De kosten van 50.000 euro voor het monument vindt Bense ,,heel goedkoop, want het is dertig meter lang. En alleen de sokkel waar straks de helikopter op komt te staan, kost al 50.000 euro." Het streven van de stichting is om begin volgend jaar zowel het kunstwerk als de helikopter tegelijk in gebruik te nemen. Voor de gestripte helikopter lijkt dat geen probleem. Die is ruimschoots op tijd klaar om op de speelplaats in het park geplaatst te worden. Daar staat trouwens al een speeltoestel in de vorm van een vliegtuig.

KUNSTWERK De uit burgerinitiatief ontstane stichting is al twee jaar bezig is om geld voor het kunstwerk in te zamelen. Het is bedoeld als dank voor de Amerikaanse aanwezigheid op Soesterberg (1954-1994) gedurende een periode van de 'koude oorlog'. Het tweedelige monument is ontworpen door de Soester kunstenaar Chris Rodenburg. Het bestaat uit een aantal in aluminium uitgesneden beelden die verwijzen naar de Amerikaanse gebruiken, zoals de garageverkoop (yard sale) en de barbecue, naast sport en culturele invloeden in het dorp.

Centraal staat de koninginnenlinde met daarin gekerfd een hartje, een ooievaar en een kruisje als verbeelding van verliefdheid, geboorte en overlijden. Er staat ook iemand bij met een tulp en achter een boom staat een verliefd stelletje. Uiteraard ontbreken de vliegtuigen niet. Op twee van de panelen staan de eerste straaljagers waarmee de Amerikanen op Soesterberg vlogen en de F-15's die in gebruik waren toen ze Soesterberg verlieten.

AMERIKAANSE SLEE Bij het kunstwerk komen evenwijdig aan de Veldm. Montgomeryweg bankjes te staan met als rugleuning in silhouet de achterkant van een typisch Amerikaanse slee. Op de nummerplaat staan alleen de letters GN (Geen
Nederlander) van het kenteken van elke auto waarin de Amerikanen hier reden.

Sponsors krijgen voor dertig euro een vermelding op de website www.sam.nl en voor honderd euro 'eeuwige' naamsvermelding op het monument zelf.

advertentie
advertentie