Jan de Mos vertelt over de historie van het onderwijs in Soesterberg
Jan de Mos vertelt over de historie van het onderwijs in Soesterberg Peter Beijer

Historie onderwijs Soesterberg trekt veel belangstellenden

29 november 2018 om 19:17 lokaal Deel je nieuws

 

SOESTERBERG- Elke laatste woensdag van de maand wordt in Dorpshuis De Linde onder het motto “een bakkie, plaatje en praatje” een themaochtend met een historisch karakter gehouden. Woensdag 28 november was het onderwerp: “Terug naar school”.

Organisator/presentator Jan de Mos toont een aantal historische klassenfoto’s. Het levert direct rumoer op bij de 35 aanwezigen. Een aantal mensen herkent zichzelf of anders wel een buurtgenoot. De toon is gezet voor een levendige en interactieve bijeenkomst.

Voordat De Mos de foto’s toont die dus een hoog ‘a ha-moment’ opleveren vertelt hij aan de hand van foto’s en tekeningen over het onderwijs en de leermiddelen van vroeger. In 1805 werd de leerplicht ingevoerd. In de buurtschap Den Bergh was er in die tijd nog geen schooltje. De afstand naar Soest was voor de kleintjes op hun klompjes over slechte zandpaden over de heide geen doen. Er werd al wel les gegeven door onbevoegden in een lokaaltje van een vervallen hofstede van “Heerenhuys De Sterrenberg”. Die onbevoegden waren tuinbazen van de buitenplaatsen. Hun echtgenotes verzorgden het nuttig handwerken voor de meisjes. Het eerste “bijschooltje” dateert van 1837, kort daarvoor was meester Moesveld aangetrokken als eerste bevoegde onderwijzer. Dat zou tot 1922 de enige school blijven voor het openbare lager onderwijs.

Jan de Mos merkt op: ,,Moesveld is van groot belang geweest voor Soesterberg. Er zou een straat naar hem vernoemd moeten worden.”

In 1922 werden twee nieuwe scholen opgericht, een Room Katholieke en een Christelijke school. De openbare school hield maar twee leerlingen over en werd gesloten. Door een actiegroep werd de Stichting Volksonderwijs opgericht en kon even later toch een doorstart worden gemaakt. Het aantal leerlingen nam daarna weer toe en in 1929 konden ook zij een nieuwe school betrekken. Soesterberg kent nog steeds drie basisscholen, dat zijn nu de openbare school De Startbaan, de RK Carolusschool en de Chr. basisschool De Postiljon. Er is geen voortgezet onderwijs in Soesterberg.

De volgende themaochtend is, vanwege de feestdagen, op 19 december. Dit keer wordt er teruggekeken op alle themaochtenden en wordt de opgedane kennis getoetst met een pubquiz. Na afloop kan er nagepraat worden. Aanvang is 15:00 uur. Locatie: Dorpshuis De Linde.

Veel belangstelling in dorpshuis De Linde
advertentie
advertentie